open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Stanje se pogoršalo: Hrvatska ipak nabavlja Sputnik V prije odobrenja EU?
Prijavljenih za vakcinisanje u Hrvatskoj je sve više, a vakcina, barem zasad, ima malo, piše Index.hr.
02.03.2021. u 21:46
get url
text

Na stranici cijepise.zdravlje.hr danas do 18.30 prijavile su se 30.142 osobe. Po minuti se preko te platforme za vakcinisanje prijavi tridesetak građana.

Najviše, 52 posto prijava je iz Grada Zagreba.

- Hvala hrvatskim građanima na odgovornosti i povjerenju u nauku i medicinu. Građani se još mogu prijaviti za vakcinisanje pozivom na broj 0800 0011 ili prijaviti svojim doktorima porodične medicine - napisao je večeras ministar Vili Beroš na Facebooku.

No iako interesa za vakcinisanje očito ima jer brojkama iz platforme treba pridodati i desetine, a moguće i stotine hiljada ljudi koji su se prijavili svojim porodičnim doktorima, vakcina je u ovom trenutku u Hrvatskoj (pre)malo.

Zbog toga se, ipak ne odustaje od pokušaja nabavke ruske vakcine Sputnik V i prije nego što to odobri Evropska unija, piše Index

Od Rusa je Hrvatska još ranije tražila svu dokumentaciju za vakcine, a sada je od Rusije zatraženo da još ubrza taj proces.

Preduvjet za uvoz Sputnika V je transparentna dokumentacija koja bi potvrdila da je vakcina učinkovita i sigurna, a tehnički bi se to obavilo kroz interventni uvoz koji bi trebao odobriti HALMED.

Ambasada Rusije u Hrvatskoj potvrdila je večeras na Facebooku kako je održan telefonski razgovor ambasadora Rusije Andreja Nesterenka i ministra zdravstva Vilija Beroša u kojem je potvrđeno kako je Hrvatska zainteresirana za kupovinu vakcine Sputnik V.

Sagovornici su izrazili zajedničko mišljenje kako se to pitanje mora hitno riješiti, s obzirom na činjenicu da se u Hrvatskoj i dalje zadržava određena razina slučajeva zaraze od koronavirusa te su otkriveni novi sojevi koronavirusa koji još nisu proučeni epidemiolozima i mogu ozbiljno ugroziti zdravlje građana bilo koje zemlje, uključujući i Hrvatsku.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.