Stanovnici Nahorevskih brda nakon tridesetak godina dobijaju obećanu vodu

Objavljeno: 12.10.17 u 21:28 Autor: E. Ha.

Skoro 30 godina u svojim kućama na Nahorevskim brdima mještani nisu imali vodu, a njihova agonija privodi se kraju.

Općina Centar uložila oko 1,3 miliona KM FOTO: ILUSTRACIJA
Općina Centar uložila oko 1,3 miliona KM FOTO: ILUSTRACIJA

Naime, kako je i obećano, mještanima je izgrađen vodovod na Nahorevskim brdima kojim će se snabdijevati naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja sa izvorišta Klanice, za što je Općina Centar izdvojila oko 1,3 miliona maraka.

Kako je za Faktor kazao Šačir Čavrk, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Pionirska dolina - Nahorevo, počelo je potpisivanje ugovora za priključak vode.

- Voda bi u njihovim domovima trebala poteći za nekoliko dana. Bez vode su živjeli dugo, a načelnik Nedžad Ajnadžić ispoštovao je dato obećanje i napokon će im biti riješen veliki problem. U prvoj fazi će oko 300 domaćinstava dobiti priključak – navodi Čavrk.

On ističe da su stanovnici ovih naselja prije potpisivanja ugovora bili obavezni donijeti validnu dokumentaciju o vlasništvu nad stambenim objektom, građevinsku i druge dozvole.

Podsjećamo, radovi na izgradnji vodovoda počeli su u novembru 2016. godine. Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu uradio je glavni projekat, a nakon provedene tenderske procedure u Općini Centar donesena je odluka da se za izvođača radova angažuje konzorcij kojeg čine firma "Mibral" iz Sarajeva i firma "Grakop" iz Kiseljaka.