navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Biznis

Stanovništvo u Ruandi nema struju u kućama, evo kako pune svoje mobitele

Na kioscima koje je razvio African Renewable Energy Distributor (ARED), korisnici plaćaju pet centi za kompletno punjenje i tri centa za 10 minuta interneta

Objavljeno: 17.11.2019. u 10:34
get url
text
Mobiteli u Ruandi

Punjenje baterije telefona u kući je nemoguće ukoliko nemate struju, pa u Ruandi cvate biznis sa mobilnim kioscima na solarni pogon preko kojih se pune baterije mobitela. Prije dvije godine na 100 Ruanđana bila su 72 mobitela, ali samo 34 posto populacije ima pristup električnoj energiji.

Mobilne kioske, poznate kao Shiriki, pokreću solarni paneli od 100 vati i mogu odjednom puniti do 30 mobitela, a mogu poslužiti i za povezivanje na WIFI.

Na kioscima koje je razvio African Renewable Energy Distributor (ARED), korisnici plaćaju pet centi za kompletno punjenje i tri centa za 10 minuta interneta.

Korisnici također mogu kupiti pretplatu za StarTimes, popularnu TV mrežu u toj regiji, prenosi CNN.

ARED-ovi kiosci imaju ključnu ulogu u spajanju Ruanđana u područjima u kojima su mobiteli popularni, ali ih nije uvijek jednostavno napuniti.

Henri Nyakarundi, poduzetnik rođen u Ruandi, koji je odrastao u Burundiju i kasnije se preselio u SAD, kaže kako je potrebu za stanicama za punjenje uočio prilikom posjete Ruandi. Vidjevši priliku za pokretanje posla koji bi mogao otvoriti radna mjesta u njegovoj domovini, Nyakarundi se 2013. godine vratio u Ruandu u pokrenuo ARED.

ARED iznajmljuje kioske agentima kroz franšizni model, uzimajući otprilike jedan posto provizije od ukupne prodaje svakog agenta. Oglasi koji se postavljaju na kioske također su jedan od izvora prihoda za ARED. Trenutno u Ruandi postoji 68 kioska, a 2017. godine bilo ih je 23.

Kiosci su u prošlih šest godina imali 200.000 korisnika, te su procesuirali gotovo 500.000 digitalnih transakcija. U ruralnim područjima, mnogi se Ruanđani oslanjaju na mobitele pri plaćanju i komuniciranju.

Prije dvije godine kompanija se proširila na Ugandu uz pomoć novca američkog utjecajnog investitora Gray Matters Capitala, pa sada i tamo ima 10 kioska.

Kompanija pruža pristup državnim zdravstvenim i obrazovnim sadržajima kroz offline aplikaciju, tako da korisnici  ne moraju plaćati pristup internetu.

Kiosci su također iznajmljeni humanitarnim organizacijama i izbjegličkim kapovima u Ugandi.

-Dosad su morali pješačiti kilometrima kako bi napunili svoje mobitele te onda još kilometre kako bi imali pristup mreži – kazao je Nyakarundi.