open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Staša Košarac mjesečno naplati hiljade KM, ne dolazi na sjednice i kaže da je to interes RS-a
Staša Košarac, iako zajedno sa ostatkom SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije i Ujedinjene Srpske, uredno naplaćuje mjesečno hiljade KM od Parlamenta BiH, ne dolazi na sjednice.
20.07.2019. u 09:55
get url
text

Šef Kluba SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Staša Košarac kazao je da formiranje vlasti na nivou BiH "blokira SDA jer želi da što duže ostane na vlasti sa labilnim partnerima iz Republike Srpske - SDS-om i PDP-om, da bi institucije na nivou BiH stavili u funkciju svojih politika".

Košarac je rekao Srni da su u "SDA svjesni činjenice da će struktura okupljena oko SNSD-a koju čine DNS, Socijalistička partija i Ujedinjena Srpska, braniti interese Republike Srpske i biti isključivo bazirana na Ustavu i zakonu, a ne na potrebama Bakira Izetbegovića i SDA da afirmišu probosanske političke ciljeve, kao što je bio slučaj u prethodnih nekoliko godina".

VEZANI TEKST - Izetbegović: SNSD da prestane s opstrukcijama rada Parlamenta BiH, a HDZ da otkoči imenovanje Vlade FBiH

Komentarajući jučerašnje zaključke Predsjedništva SDA u kojima se poziva SNSD da "prestane sa opstrukcijom rada Parlamentarne skupštine BiH", Košarac je naveo da je SDA u prethodnim godinama imala podobne partnere u PDP-u i SDS-u.

VEZANI TEKST - Borenović: Jačanje BiH ne znači rušenje RS, RS ruši nesposobna i korumpirana vlast

Košarac je naveo da SDA formiranje vlasti uvjete "nepostojećim uvjetima", poput aktivacije Akcionog plana za članstvo u NATO-u, pri tom "lopticu krivice prebacujući na SNSD, koji je u svakom momentu spreman da se uključi u proces formiranja Vijeća ministara".

Povodom toga što SDA očekuje da kandidat za predsjedavajućeg za novi saziv Savjeta ministara iz SNSD-a "konačno Predsjedništvu BiH i klubovima poslanika u Parlamentu BiH ponudi program rada za mandat 2019-2022, čime bi bilo omogućeno imenovanje novog saziva Savjeta", Košarac navodi da nikada u parlamentarnoj praksi kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara nije dostavljao klubovima zastupnika ekspoze na način na koji to oni sada tvrde, pa neće ni ovog puta.

-Očigledno je zastoj u Predsjedništvu BiH kod 'dva bošnjačka' člana - Željka Komšića i Šefika DŽaferovića- kaže Košarac.

On je pojasnio da zahtjev stoji u Predsjedništvu kod ta dva člana koji neće da daju saglasnost za imenovanje Zorana Teleltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara. 

-Republika Srpska ima potrebu za ustavnim kapacitetom na zajedničkom nivou. Tražimo da izborni pobjednici iz Republike Srpske, a to je koalicija oko SNSD-a, koja ima politički kapacitet u Predsjedništvu BiH, Zastupničkom domu i Domu naroda, u skladu sa Ustavom obavlja svoje nadležnosti i da se takva struktura poštuje kod izbornih pobjednika Bošnjaka i Hrvata- istakao je Košarac, prenosi N1.

VEZANI TEKST - INTERVJU - Bakir Izetbegović: Dodik već deceniju kreira krize u BiH, a Čović mu drži stranu

Staša Košarac, iako zajedno sa ostatkom SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije i Ujedinjene Srpske, uredno naplaćuje mjesečno hiljade KM od Parlamenta BiH, ne dolazi na sjednice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.