Saopćio je to glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

U saopćenju se navodi kako Sjedinjene Države "u potpunosti podržavaju napore visokog predstavnika da se riješi dugotrajni problem podjele vlasti i da se suprotstavi bilo kakvim antidejtonskim aktima".

- Visoki predstavnik i njegov Ured zaslužuju punu podršku međunarodne zajednice u ovom zadatku - naveo je Price.

Dodao je kako Sjedinjene Američke Države čestitaju građanima BiH na ostvarivanju svojih prava tokom općih izbora 2. oktobra i ohrabruju novoizabrane lidere da što prije formiraju odgovorne i odgovorne vlade na državnom i entitetskom nivou.

- Građani BiH zaslužuju institucije koje će raditi na konsolidaciji multietničke demokratije, jačanju demokratskih institucija, suzbijanju korupcije i pružanju ekonomskih prilika za sve ljude - naveoje glasnogovornik State Departmenta.

On se osvrnuo na sjednicu vijeća sigurnosti UN-a i naveo kako SAD pozdravlja jednoglasno ponovno odobravanje mandata EUFOR-a u operaciji ALTHEA od Vijeća sigurnosti UN-a.

- Ukorijenjena u Dejtonskom mirovnom sporazumu, operacija EUFOR-a ALTHEA i dalje je ključna za održavanje stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine (BiH). Zahvaljujemo EU na njihovom kontinuiranom doprinosu i vodstvu EUFOR-a ALTHEA - naveo je Price.