open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Stav pravnika: Odbacivanje zahtjeva kao nedopuštenog u Ustavnom sudu BiH ne čini Uredbu vlasti KS zakonitom
Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je odbacio kao nedopušten zahtjev za ocjenu ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki u svim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo, a koji je podnio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.
22.09.2022. u 19:59
get url
text

Tim povodom oglasio se pravnik Merim Serdarević, nekadašnji predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS).

- Odbacivanje zahtjeva kao nedopuštenog, ne čini Uredbu zakonitom - kako pokušavaju iskomunicirati predstavnici vlasti u Kantonu Sarajevo!
Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ne znači da je predmetna Uredba u skladu sa ustavnom strukturom Bosne i Hercegovine, podjelom nadležnosti i hijerarhijom propisa ili da je zakonita.

Naprotiv, predmetna Uredba grubo krši ustavni sistem naše države, jer je u tom sistemu kanton samo srednja administrativna jedinica. Grubo krši podjelu nadležnosti prema kojoj su javne nabavke u isključivoj nadležnosti državnog nivoa vlasti, a upravo zbog potrebe jedinstvenog tržišta, odnosno ekonomskog prostora i jednakog postupanja na cijelom teritoriju države.

Krši hijerarhiju propisa, jer njeno donošenje nije propisano niti jednim višim pravnim aktom, a posebno Zakonom o javnim nabavkama i na kraju nije zakonita, zbog svih navedenih činjenica, a posebno činjenice da nije u skladu sa zakonom i da dalje razrađuje Zakon o javnim nabavkama, a da za to u istom zakonu nema pravnog osnova.

Međutim, najopasnija posljedica predmetne Uredbe jest što pravi presedan u primjeni državnih zakona na nižim nivoima vlasti, odnosno u administrativnim jedinicama (entitetima i kantonima), te otvara jedan vrlo opasan i neizvjestan proces u kojem se onda narušava i ovo malo jedinstvenog pravnog sistema kojeg imamo i koji je skupo plaćen, te daje primjer i drugim administrativnim jedinicama u drugim dijelovima naše države, da donose slične pravne akte kako u pogledu ovog državnog zakona, tako sutra i možda nekog drugog državnog zakona, a onda nam je svima jasno u kakav pravni haos to vodi.

Država Bosna i Hercegovina i njeno zakonodavstvo, su svetinja, moraju se njegovati i čuvati, tu nema populizma i kalkulisanja. Upravo radi neznanja i površnosti onih koji vode Kanton Sarajevo, a koji sada žele da vode i Federaciju Bosne i Hercegovine, kandidovao sam se za Parlament Federacije, kako bih dao svoj doprinos u borbi da neznanje ne zavlada i na višim nivoima, jer to bi, u ovakvim političkim trenucima, moglo biti veoma opasno - naveo je Serdarević. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.