VEZANI TEKST - Krišto: Usaglasili smo set evropskih zakona koji bi trebali ići na sjednicu 22. augusta

- I u samim zaključcima piše da će važiti dok se ne popune pozicije u Ustavnom sudu BiH i ne promijeni zakon po kojem se sudije popunjavaju u Ustavnom sudu. I dok se ne donese zakon po kojem Ustavni sud funkcioniše - pojasnio je Stevandić.

Istakao je da treba razumjeti procese i poziciju Republike Srpske.

- RS želi da dođe do ravnopravnosti i da sačuva mir. Ovdje je riječ o procesima, a ne o trenutnim političkim obračunima - istakao je Stevandić.

Podsjećamo, na sastanku predstavnika SNSD-a, HDZ-a i stranaka "Trojke" održanom sinoć, 24. jula, u Sarajevu, dogovoreno je da se počne raditi na setu evropskih zakona. Zakone bi trebao potvrditi Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, na sjednici koja će biti održana 22. augusta.

Kako su najavili učesnici sinoćnjeg sastanka, prije sjednice Zastupničkog doma, bit će održan još jedan sastanak gdje će dogovoreno potvrditi kako bi set zakona imao prohodnost. 

"Trojka" nije tražila od Milorada Dodika da Narodna skupština RS-a povuče usvojene zakone i odluke koji su direktno protiv države i Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

- Sporni zakoni koje je visoki predstavnik poništio, stavio van snage, formalno više ne postoje. Tražiti da se takvi zakoni povlače u NSRS-u znači pristanak na teoriju da visoki predstavnik ne postoji i da su mu odluke ništavne - naveo je Konaković jutros.