open-navfaktor-logo
search
Nehumano i ponižavajuće
Stižu oštre reakcije sa svih strana: Šokantni snimci Vulina s migrantima zgrozili javnost u Srbiji
Oštre reakcije stižu sa svih strana nakon što je Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije prisustvovao u Subotici akciji usmjerenoj na "suzbijanje krivičnih djela i prekršaja koje čine migranti", a koju sprovodi operativna udarna grupa, koja je formirana 4. jula po njegovom naređenju.
17.07.2022. u 16:20
get url
text

Reagirali su opozicija, nevladina udruženja, ali i profesori na fakultetima u Srbiji, prenosi Nova.rs.

Kako se navodi u saopćenju MUP-a, operativna grupa, koju čine predstavnici Uprave kriminalističke policije, Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice, Uprave granične policije,

Uprave policije, Sektora unutrašnje kontrole, Bezbjednosno-informativne agencije i policijskih uprava za gradove Beograd, Sombor, Subotica i Kikinda tokom trajanja akcije rasvjetlili su krivična djela počinjena od iregularnih migranata, koja su, kako ističu, izazvala posebno uznemirenje javnosti.

U snimku koji se širi društvenim mrežama, vidi se krajnje nehumano postupanje prema migranima.

Oni naime, kleče na koljenima na travi, ruke su im stavljene na potiljak, a gomila naoružanih i uniformisanih osoba patrolira oko njih, dok sve snimaju kamere.

 

- Niko ne smije biti podvrgnut mučenju, ili nečovječnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju - piše u Konvenciji o ljudskim pravima koja je na snazi i u Srbiji.

Zbog nehumanog i ponižavajućeg poteza ministra Vulina, koji je pritom dao prilično rasističku izjavu - "Srbija nije parking za migrante", reagovala je i Marinika Tepić, potpredsjednica stranke Slobode i pravde.

- Vulina hitno pozvati na psihijatrijski pregled! I zaustaviti ovo maltretiranje ljudi. Bruka našu državu bezobzirnošću prema ljudima koji bježe od strašne muke iz svojih zemalja. Ovako osion daje zeleno svjetlo raznim naci-grupama i patrolama da nesmetano ordiniraju - napisala je Tepić na Twitteru.

Direktor Instituta za evropske poslove, Naim Leo Beširi, nazvao je Vulina "rasistom i nacionalistom".

 

- Đubre jedno rasističko, nacionalističko i homofobično! Bljuzga, moralno dno i društveni talog! To je on! Vlasnik malecke stranke koja drži golemo ministarstvo, a sve ostalo mu je mikro - napisao je Beširi.

Oštaro je reagirao i Ivan Videnović, vanredni profesor Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je ovakav tretman migranata „uporedio sa genocidom u Srebrenici“.

- Što da gledamo "Quo vadis, Aida?" kad možemo da je izvedemo u real tajmu - napisao je Videnović.

 

No Vulin kaže "kako je Srbija organizovana i humana zemlja i da se u toj zemlji poštuje zakon".

- Nijedna krijumčarska banda neće proći, a da ne bude otkrivena i razbijena, da njihovi pripadnici ne budu kažnjeni u skladu sa zakonom. U Srbiji niko ne može da nosi oružje, u Srbiji niko ne može da trguje ljudima, Srbija neće dozvoliti da njena teritorija bude mjesto gdje će se okupljati različiti banditi i ološ iz čitave Azije. Srbija nije parking za migrante, Srbija neće dozvoliti da se naš način života na bilo koji način ugrozi zahvaljujući kriminalcima koji trguju ljudskom mukom i ljudskom bijedom. U Subotici, Somboru, Kikindi, svim onim mjestima gdje se krijumčari okupljaju postoji posebna pažnja naše policije, zajedno sa Bezbjednosno-informativnom agencijom i možemo već sada da kažemo da su rezultati veoma dobri - rekao je Vulin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.