open-navfaktor-logo
search
Nova pravila
Stižu promjene i u englesku Premier ligu: Šta se mijenja od naredne sezone?
Prijelazni rok već je počeo za engleske klubove, a 13. juna bit će poznat i raspored utakmica za sezonu 2019/2020 koja starta 10. augusta
23.05.2019. u 07:42
get url
text

Prije više od deset dana spuštena je zavjesa na u engleskoj Premier ligi, u kojoj je titulu prvaka odbranio Manchester City. Građani su s bodom više u odnosu na Liverpool prvi prošli kroz cilj u utrci za šampionsku titulu, a u niži rang preselili su Cardiff, Fulham i Huddersfield.

Sljedeća sezona, u kojoj ćemo u engleskoj eliti gledati i Norwich povratnika u reprezentaciju Marija Vrančića, donijet će brojne promjene.

Prijelazni rok već je počeo za engleske klubove, a 13. juna bit će poznat i raspored utakmica za sezonu 2019/2020 koja starta 10. augusta.

Jedna o promjena, koja će od sljedeće sezone važiti u cijeom svijetu, odnosi se na igranje rukom u kaznenom prostoru. Naime, svaki kontakt ruke i lopte bit će označeno kao penal bez obzira na položaj ruke, postojanje ili nepostojanje namjere da se igra rukom.

Promjena će biti i kada je riječ o slobodnim udarcima. Fudbaler tima kojem je dodijeljen slobodnjak neće više moći da stoji u živom zidu, a od igrača protivničkog tima morat će biti udaljen najmanje jedan metar.

Kod izvođenja penala golman će morati makar jednom nogom biti na liniji, a neće mu biti dozvoljeno da prilazi mjestu odakle se izvodi najstrožija kazna.

Novitet je da će ubuduće i treneri biti kažnjavani na isti način kao i fudbaleri, ali ne samo treneri već i svi ostali članovi stručnog štaba..

Od naredne sezone "ničije lopte" će se dodjeljivati ekipi koja je prethodno imala posjede, dok prilikom izmjena igrač koji treba da izađe sa terena učinit će to na mjestu kome je najbliži i više neće morati da izađe na sredini terena gdje njegov saigrač ulazi, a sve kako bi se spriječila "krađa vremena".

Promjena koja će vjerovatno najviše utjecati na mečeve Premier lige jeste uvođenje VAR-a, kojeg u prethodnoj sezoni, za razliku od ostalih "liga petice" nismo mogli vidjeti na mečevima elitnog engleskog fudbalskog ranga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.