open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Stotine na protestu podrške Ukrajini u Zagrebu, ukrajinski ambasador plakao
Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu okupilo se stotine građana na protestu protiv invazije Rusije na Ukrajinu. 
05.03.2022. u 13:39
get url
text
Vasilj Kirilič

Protest je organizirao Hrvatski Helsinški odbor (HHO) želeći podržati Ukrajinu i ukrajinski narod koji deseti dan zaredom proživljava rusku agresiju.

U spomen na poginule održana je minuta šutnje. Okupljeni građani su donijeli zastave Ukrajine i Hrvatske.

Ukrajinski ambasador u Hrvatskoj Vasilj Kirilič održao je govor. Bio je vidno emotivan te se rasplakao, prenosi Index.hr.

- Danas stojim tu pred vama kako bih rekao nekoliko bitnih riječi. Umjetnici i naučnici još raspravljaju o radu Edvarda Muncha, o njegovoj slici Krik. Čime je on bio izazvan? Možda ovim đavolskim činom koji se dogodio u Evropi - rekao je Kirilič, kojem su okupljeni pljeskom izražavali podršku.

- Taj krik je protiv napada na najveću evropsku nuklearnu elektranu. Taj krik je protiv agresije. To već nije rat, već genocid. Molim NATO da zaustavi ovog đavola. Ako ne zaustavimo danas, a da sutra ne bude kasno, molim Evropu, svijet i NATO da zatvori nebo na Ukrajinom i tako spasi hiljade života. Nema vremena za razmišljanje i izjave. Vrijeme je za djelovanje - rekao je Kirilič.

Protest podrške Ukrajini u Zagrebu

(FOTO: Slaven Branislav Babic/Pixell)

Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula kazao je da ih je okupila solidarnost, kao što je širom Evrope građani iskazuju prema napadnutoj Evropi.

Istakao je da međunarodna zajednica mora biti jedinstvena i u akcijama protiv ruskog režima, te da ruski predsjednik Vladimir Putin mora pred sudom odgovarati za svoje postupke.

- Danas Ukrajina krvari, ali uskoro će iskrvariti Putinom režim - naglasio je Picula.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.