open-navfaktor-logo
search
Sjećanje
Stradanje Višegrađana: U Drinu će danas biti spušteno 3.000 ruža
U znak sjećanja na stradale Višegrađane u protekloj agresiji na našu zemlju, danas će predstavnici dva udruženja sa ćuprije Mehmed-paše Sokolovića u Drinu spustiti ruže
15.06.2019. u 09:49
get url
text
Most Mehmed-paše Sokolovića

Udruženje porodica nestalih lica "Višegrad 92" i Udruženje "Žena-žrtva rata" Sarajevo danas će obilježiti 27 godina od stradanja Višegrađana na ćupriji Mehmed-paše Sokolovića. Tom prilikom će, kako je najavljeno, u rijeku Drinu biti spušteno 3.000 ruža u znak sjećanja na stradale.

Nakon programa na mostu, u Gazanfer-begovoj džamiji bit će proučena dova za stradale Višegrađane, a potom će godišnjica stradanja bošnjačkih civila biti obilježena i na lokalitetima dvije "žive lomače“, u naselju Bikavac u kući Mehe Aljića i ulici Pionirskoj u kući Zeba rođ. Omeragić (Adem) Sumbula, a planiran je i obilazak mezarja Stražište.

Na tim lokalitetima će biti upriličeno obraćanje domaćina i gostiju, polaganje cvijeća i učenje Fatihe, najavljeno je iz Udruženja "Žena-žrtva rata".

Za zločin "živa lomača“ pravosnažnom presudom osuđeni su u Haškom tribunalu Milan Lukić na doživotnu kaznu zatvora i Sredoje Lukić na kaznu zatvora od 27 godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.