Prema podacima koje smo dobili iz Uprave za indirektno oprezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH), vrijednost podnesenih zahtjeva za ovih deset mjeseci iznosi 57.863.362 KM, dok je PDV iznosio 8.407.497 KM.

- U istom periodu 2021. godine broj zahtjeva je bio 143.679, a vrijednost sa PDV-om 38.018.350 KM, dok je iznos PDV-a bio 5.524.033 KM - navode iz UIOBiH.

Kada je riječ o graničnim prijelazima, najviše zahtjeva je ovjereno na graničnom prijelazu Orašje, i to 23.495, u ukupnoj vrijednosti od 7.529.866 KM, dok je PDV iznosio 1.094.083 KM.

- Strani državljani koji ostvaruju pravo na povrat PDV-a su ljudi koja nemaju prebivalište u Bosni i Hercegovini. Te osobe imaju pravo na povrat PDV-a na artikle koje kupe u BiH i iznesu ih u prtljagu sa sobom izvan carinskog područja. Povrat PDV-a ne odnosi se na petrolej, dizel gorivo, ulje za loženje, ekstra lako i lako specijalno ulje, motorni benzin bezolovni, motorni benzin, alkohol i alkoholna pića i prerađevine od duhana - pojašnjavaju iz UIOBIH.

Kako navode, postupak za ostvarivanje prava na povrat PDV-a strani državljanin pokreće podnošenjem zahtjeva.

- Zahtjev za povrat PDV-a podnosi se na obrascu PDV-SL-2, koji popunjava obveznik - prodavac, na zahtjev kupca - stranog državljanina u tri primjerka, od kojih original i jednu kopiju prodavac daje kupcu, a drugu kopiju zadržava u svojoj dokumentaciji. Prodavac svojim potpisom i pečatom ovjerava obrazac PDV-SL-2. Kupcu ili podnosiocu zahtjeva vrši se povrat poreza na dodanu vrijednost ako u roku od tri mjeseca od dana izdavanja računa dostavi orginal obrasca PDV-SL-2, koji je ovjerila Carinska služba. Povrat poreza na dodanu vrijednost vrši se u konvertibilnim markama, gotovinskom isplatom ili uplatom na račun u banci koju navede kupac ili podnosilac zahtjeva. Ako je isplata u gotovini, prodavac je obavezan da izvrši povrat poreza na dodanu vrijednost odmah, a ako se doznačava na račun kupca ili podnosioca zahtjeva, onda u roku od 15 dana od dana prijema zahtjeva - navode iz UIOBIH .