open-navfaktor-logo
search
Zločinci nisu kažnjeni
Strijeljale ih komšije: Prošlo je 29 godina od ubistva 27 Bošnjaka iz naselja Ekići-Alići u Bosanskom Novom
U naselju Ekići – Alići, općina Bosanski Novi, 22. juna 1992. godine komšije Srbi izvršili su jedan od najstrašnijih zločina na području Bosanske Krajine nad civilima bošnjačke nacionalnosti.
20.06.2021. u 17:33
get url
text

Nenaoružani muškarci civili, njih 27, izvedeni su iz njihovih kuća, naređeno im je da iskopaju jamu, a potom su ih jednog po jednog strijeljali.

Tu istu jamu su 1996. godine prekopali, te prema izjavama svjedoka, kosti i posmrtne ostatke bacili u rijeku, tačnije kod ušća rijeke Japre u rijeku Sanu, a potom pripadnici civilne zaštite iznijeli su iz rijeke jedan dio posmrtnih ostataka i odvezli u nepoznatom pravcu.

Pronađeno pet tijela

Na lokalitetu jame u kojoj su ubijeni pronađeno je pet tijela ubijenih, a nekoliko kostiju je nađeno ispod mosta sa kojeg su posmrtni ostaci bačeni u rijeku.

 

Dvadesetdeveta godišnjica ovog strašnog zločina obilježena je na lokalitetu gdje su ubijeni, a gdje se sada nalazi zajednička spomen-ploča na kojem će se graditi šehidsko obilježje u narednom periodu.

Pored porodica žrtava, bili su prisutni predstavnici vjerskog, kulturnog i političkog života Bosanskog Novog i Muftijstva bihaćkog.

Imami Medžlisa IZ Bosanski Novi proučili su suru Jasin, a potom je proučena i dova za šehide.

Prisutnima se obratio Mustafa efendija Ihtijarević, glavni imam Medžlisa IZ Bosanski Novi, koji je skrenuo pažnju na važnost šehida i njihov status kod Allaha, dž.š., te je najavio izgradnju šehidskog obilježja na ovom lokalitetu.

- Allah, dž.š. je šehidima dao poseban status u odnosu na ostale smrtnike, dao im je da budu u statusu živih. Oni su tu sa nama i oko nas. I zato sjećanje na njih ne smije izblijediti nikada, jer kada se njih sjećamo mi održavamo sjećanje na nas same. Ako mi njih zaboravio, zaboravit će i oni nas. Allah, dž.š. je šehidima dao mogućnost šefa'ata – zalaganja na Sudnjem danu. Ovim putem želim da vas obavijestim da ćemo u narednom periodu intenzivno zajedno sa svima vama raditi na izgradnji memorijalnog prostora na ovom lokalitetu koji će podrazumijevati musallu i neke druge sadržaje, kako bi se sačuvalo sjećanje na naše džematlije i drage šehide ovog naselja – poručio je glavni imam.

Osoba koja je preživjela ovo streljanje je Bekir efendija Alić, nekadašnji imam Gradske džamije u Bosanskom Novom, čiji najbliži članovi porodice su ubijeni na ovom lokaliltetu.

Alić se obratio prisutnima govoreći o pravdi i pomirenju, te pozvao da se na ovaj događaj dolazi u masovnijem odzivu. Pogotovo je skrenuo pažnju da je značajno da na ovaj dan i na ovo mjesto dođu komšije pravoslavci.

 

- Ni nakon 29 godina od zločina, koji je počinjen na području općine Bosanski Novi, kada je ubijeno 27 muškaraca na ovom mjestu nad nedužnim Bošnjacima, mještanima Alića i Ekića, pravda nije zadovoljena. Mi još tragamo za kostima naših najmilijih. Još čekamo da ubice i nalogodavci dobiju konačnu presudu, koja će barem djelimično zadovoljiti porodice ubijenih. Nažalost, u međuvremenu je 13 osoba koje pripadaju porodicama žrtava preselilo na ahiret i nisu dočekali pravomoćnu presudu za ubice. Pozivam naše komšije pravoslavce da naredne godine budu ovdje s nama i da zatraže oprost, kako bi otpočeli proces pomirenja, a individualno pravo svakog od nas je da li će oprostiti ili ne. Zaboraviti ne možemo zbog prošlosti, ali zbog budućnosti moramo svi pokazati dobru volju za istinom, pravdom i pomirenjem – poručio je Bekir efendija Alić.

U svojstvu izaslanika muftije bihaćkog hafiza Mehmeda efendije Kudića prisutnima se obratio Nazif efendija Horozović.

On je apostrofirao na činjenicu da su Božije zakonitosti na zemlji nepromjenjive, da nepravda nikada ne može opstati i da laž nikada ne može istinu nadjačati, ma koliko nam se nekada činilo da je nepravda u prednosti i da je laž pobijedila.

- Uzvišeni Allah dž. š. nas u časnom Kur'anu podjeća i kaže:

- "Tako Bog uspoređuje istinu i neistinu – pjena odlazi kao otpadak, dok ono što koristi ljudima ostaje na zemlji. Tako vam Bog primjere navodi." Velika istina na koju se stalno moramo vraćati jeste da će istina pobijediti, s nama ili bez nas, ali je zbog nas važno da budemo na strani istine i da pomognemo da se što prije do istine stigne. Ako mi ne budemo kadri da to uradimo, doći će druga generacija koja će to uraditi, a nama ostaje da se pred Bogom i historijom pravdamo što nismo uspjeli – zaključio je Nazif efendija Horozović.

Da Sud BiH konačno donese presudu

On je, također, pozvao sve aktere ove priče da budu od onih koji će pomoći da se istina i pravda što prije uspostave.

 

- Ovim putem pozivam Sud BiH da konačno donese presudu protiv osumnjičenih nalogodavaca i egzekutora ovog gnusnog zločina. Pozivam naše komšije da ne šute, jer je sada vrijeme da progovore istinu koju znaju, jer će kasnije biti kasno kada istina iziđe na vidjelo. Pozivam predstavnike vlasti da se iskrenije, predanije i kvalitetnije bore za interese porodica žrtava i da njima i njihovoj djeci ponude uslove života vrijednog čovjeka – poručio je izaslanik muftije bihaćkog Nazif efendija Horozović.

Neka nam živi naša domovina Bosna i Hercegovina, neka je Božiji rahmet svim našim šehidima, neka je prostrana zemlja bosanska za sve njene građane koji žele u njoj da žive u miru i međusobnom uvažavanju i neka je Božije prokletstvo i kazna na sve zločince i na one koji prikrivaju, negiraju i podržavaju zločine – poručeno je sa obilježavanja 29. godišnjice od ubistva civila u naselju Alići - Ekići pored Bosanskog Novog 1992. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.