open-navfaktor-logo
search
Za uspješnu budućnost
Studenti pozvali na ispravljanje nedostataka Dejtonskog političkog sistema
Došlo je vrijeme da se isprave nedostaci Dejtonskog političkog sistema i prevladaju sve prepreke za našu izgradnju uspješne budućnosti - navodi se u zajedničkom pozivu 112 učenika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.
28.11.2020. u 16:33
get url
text

Studenti su prisustvovali naprednoj radionici pod nazivom "Iskorištavanje snage suradnje", koja je održana u Jajcu od 20. do 22. novembra, povodom 25 godina od uspostavljanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Ovu radionicu, i šest prethodno održanih u različitim gradovima širom BiH u proteklih nekoliko mjeseci, organizirala je, uz podršku američke ambasade u Sarajevu, BH ogranak beogradskog think tanka East West Bridge International (EWB), u čije članstvo od 850 članova obuhvata stručnjake iz 60 zemalja širom svijeta, s ciljem da unaprede dijalog u svijetu, piše ugledni briselski nedjeljnik New Europe.

Fokusirajući se na prijedloge kako poboljšati sistem upravljanja na različitim nivoima, studenti su dobili priliku da sa stručnjacima, članovima EWB-a - ambasadorima Igorom Davidovićem, Jakobom Fincijem, Draškom Aćimovićem, prof. Lamijom Tanović, prof. Zlatkom Hadžidedićem, prof. Slavenkom Grgurevićem, prof. Draženom Barbarićem i Damjanom Jugovićem razgovaraju o ustavnom zakonu, pregovorima i diplomatiji.

- Zalažemo se za čvrsto opredjeljenje BiH za poštivanje evropskih vrijednosti i ideja, kao i za usklađivanje zakonskih propisa sa zakonima Europske unije, te potičemo jačanje regionalne suradnje (podrška inicijativi "Mini Šengen") i bilateralnih odnosa - rekli su studenti iz bh. gradova u deklaraciji usvojenoj konsenzusom.

- Zadovoljan sam što su EWB i sudionici ovog događaja odlučili obilježiti 25. godišnjicu Daytonskog mirovnog sporazuma gledajući u budućnost - kazao je američki ambasador u BiH Eric Nelson studentima, od kojih neki nisu bili ni rođeni kada je Dejtonski sporazum bio potpisan.

Prikladno je, dodao je, da ste izabrali da razgovarate o neophodnom ustavnom okviru za donošenje napretka i prosperiteta u BiH, te da je pomjerite naprijed na putu ka euroatlantskim integracijama.

- Oštro se protivimo elementima segregacije i diskriminacije u obrazovnim sistemima - rekli su studenti, pozivajući na usklađivanje obrazovnog sistema u BiH sa najboljim svjetskim standardima.

- Prepoznajući doprinos Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH u zaustavljanju oružanog sukoba i uspostavljanju demokratskog poretka, vjerujemo da je došlo vrijeme da se isprave nedostaci Aneksa IV, odnosno Ustava BiH, u provođenju svih relevantnih presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava. Na ovaj način afirmiramo konstitutivnost naroda kao osnovni princip Ustava, ali istovremeno omogućavanje svim građanima BiH, uključujući građane Brčko Distrikta, da glasaju i budu birani za sve nivoe vlasti - navodi se u studentskoj deklaraciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.