- Obraćamo Vam se ovim putem sa zahtjevom za povlačenjem Nacrta zakona o visokom obrazovanju KS iz parlamentarne procedure kao predstavničko tijelo svih studenata Univerziteta u Sarajevu, zajedno sa studentskim asocijacijama matičnih fakulteta. 

U proteklih godinu dana, Nacrt zakona u skoro pa identičnom tekstu se dva puta nalazi u proceduri kreiranja, te njegovog parlamentarnog života. Podsjećamo, zbog istog Zakona, prethodna ministrica, gđa. Husić-Mehmedović je podnijela neopozivu ostavku, te je na sjednici Skupštine KS, dana 08.novembra 2021. premijer Forto povukao Nacrt Zakona o visokom obrazovanju KS sa dnevnog reda.  

Na opće zaprepaštenje, taj tekst Zakona se u 2022. ponovno pojavljuje sa svim spornim stavkama koje je akademska zajednica jedinstveno sa širom društvenom javnosti problematizirala te uslijed koje je nastupilo nezadovoljstvo i javna kritika zakonskog teksta.

Za prisjetiti se pisma kojeg su potpisali profesori i asistenti sarajevskih fakulteta, negativnih mišljenja Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Vijeća Ekonomskog fakulteta, javnih saopćenja Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu kojima smo upozoravali da je cilj Zakona povećanje budžeta KS, a ne kvaliteta i mnogi drugi javni istupi članova akademske zajednice.  

Također, podsjetit ćemo se javnih istupa klubova političkih stranaka kako parlamentarne većine, tako i opozicije kojima je najavljivano da se za tekst Zakona neće glasati, te u istim su upućene oštre kritike na tekst i cilj Zakona. 

VEZANI TEKST - U Komisiji za izradu nacrta Zakona o visokom obrazovanju KS samo jedan student 

Kao predstavničko tijelo svih studenata Univerziteta u Sarajevu, Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu je sa svojim asocijacijama matičnih fakulteta 2022. ponovno uložio amandmane kojim bi se sporni tekst pokušao prilagoditi, ukoliko da ne oduzima prethodno stečena prava, kada već u samom tekstu zakona nije naglašena nijedna pozitivna promjena, već strogo kršenje ustaljenog nastavnog procesa na Univerzitetu u Sarajevu. Navedeni amandmani, skoro u potpunosti su odbačeni u Nacrtu Zakona.

Shodno tome, pozivamo Vas, da djelujete u najboljem interesu studenata, te povučete iz parlamentarne procedure tekst Nacrta Zakona o visokom obrazovanju, te isti odbacite u potpunosti, bez daljnjih pokušaja rehabilitacije spornog teksta.  

Na taj način Vas pozivamo da pokažete odgovornost prema mladim ljudima, nosiocima budućeg razvoja Bosne i Hercegovine, te da ne dozvolite izglasavanje Zakona koji će im tu budućnost otežati i unazaditi - navodi se u u zahtjevu Studentskog parlamenta.