Ipak, situacija se polako smiruje, a sport će se uskoro vratiti na terene u ovoj zemlji.

Sa Apenina stiže zanimljiva studija koju su napravili Ministartsvo sporta i Olimpijski komitet Italije, a koja je rangirala sportove na osnovu rizika opasnosti širenja koronavirusa (kategorije od 0 do 4).

Sportovi koji ne donosi skoro nikakvu mogućnost širenja zaraze su jedrenje, plivanje na otvorenim vodama, golf i tenis.

Što se tiče tenisa, za njega su propisana i pravila, kojima se preporučuje da teniseri nose naočare i rukavice, da svaki igrač ima svoje loptice kod servisa, kao i da se izbjegava da oba igrača izađu istovremeno na mrežu.

U kategorijima 0 i 1 su isključivo individualni sportovi, među kojima je i atletika.

Što se tiče kolektivnih sportova, najmanji rizik od širenja virusa nosi vaterpolo, koji je u kategoriji dva, uz objašnjenje da se vaterpolo igra u hlorisanoj vodi, koja može da onesposobi virus.

Fudbal je smješten u kategoriju tri, dok su košarka, odbojka i rukomet u "najugroženijoj" četvrtoj kategoriji, kao i svi borilački sportovi.

Navodi se da su u dvoranskim sportovima kontakti češći, prostor je manji, a za odbojku je specificno što se akcije odvijaju na mreži, gdje su igrači veoma blizu jedni drugima.

Za igrače u kolektivnim sportovima preporuka je da se takmičari testiraju 48 sati prije svakog meča, uz nošenje maski na klupama za rezervne igrače i dezinfekcija svih rekvizita.