open-navfaktor-logo
search
Bojazan od bjekstva
Sud BiH odredio pritvor povratnicima sa sirijskog ratišta
Pritvor je određen Emiru Ališiću, Senadu Kasupoviću, Miralemu Berbiću, Jasminu Keseroviću i Hamzi Labidiju
20.12.2019. u 09:29
get url
text

Sud Bosne i Hercegovine odredio je pritvor za svih pet povratnika sa sirijskog ratišta, a za koje je kasno sinoć održano ročište o pritvoru u toj pravosudnoj instituciji.

Pritvor je određen Emiru Ališiću, Senadu Kasupoviću, Miralemu Berbiću, Jasminu Keseroviću i Hamzi Labidiju.

Pritvor je za svu petericu određen zbog opasnosti od bjekstva i po ovom rješenju može trajati do 19. januara 2020. godine ili do nove odluke Suda, potvrđeno je iz te pravosudne institucije.

Dvojica muškaraca iz grupe od njih sedam sinoć su, podsjećamo, sprovedeni u prostorije SIPA-a na krim-obradu, nakon čega će biti predati u nadležnost Tužilaštvu BiH. 

Riječ je o Armenu Dželki i Muharemu Dunjiću, za kojima nije bila raspisana međunarodna potjernica, te se u odnosu na njih provodi redovna procedura.

Šest žena i 12 djece, po dolasku na Međunarodni aerodrom Sarajevo su prošli odgovarajuće provjere Granične policije BiH, pružena im je neophodna pomoć, a nakon toga su transportovani u prihvatni centar zbog daljih pregleda i pružanja medicinske pomoći, saopćeno je sinoć iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Grupa državljana Bosne i Hercegovine koji su se nalazili u kampovima u Siriji, u skladu sa ranijim zaključcima Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH, stigli su sinoć u Bosnu i Hercegovinu.

Grupa os sedam muškaraca osumnjičena je da je ratovala na strani terorističkih organizacija u Siriji i Iraku.

U pripremi za povratak bh. državljana iz Sirije posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno su sarađivale brojne nadležne institucije, ministarstva, policijske i sigurnosne agencije iz BiH i međunarodni partneri.

Zdravstvene i socijalne službe u BiH također su dale doprinos ovoj saradnji.

Sud Bosne i Hercegovine održao je sinoć pet odvojenih ročišta i donio pojedinačna rješenja za određivanje pritvora.

Van snage su stavljena ranija rješenja o pritvoru, koja su donesena nakon raspisivanja međunarodnih potjernica.

U odnosu na osumnjičenog Emira Ališića stavljeno je van snage rješenje Suda BiH za određivanje pritvora, od 30. augusta 2016. godine, u odnosu na osumnjičenog Senada Kasupovića od 10. februara 2016. godine, u odnosu na osumnjičenog Miralema Berbića od 14. oktobra 2016.godine, u odnosu na osumnjičenog Jasmina Keserovića od 20. oktobra 2015. godine, a u odnosu na osumnjičenog Hamzu Labidija stavljeno je van snage rješenje Suda BiH za određivanje pritvora od 4. aprila 2017. godine, saopćeno je iz Suda BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.