Kako navode iz Suda, procesuiranje predmeta ratnih zločina u Bosni i Hercegovini jedan je od najvažnijih segmenata korjenitih promjena kroz koje prolazi bosanskohercegovačko tranziciono društvo i država Bosna i Hercegovina, kao i svi građani i svi narodi.

Rasvjetljavanje ratnih zbivanja, privođenje pravdi odgovornih i satisfakcija žrtvama glavni su ciljevi procesuiranja ovih predmeta.

- Nakon višegodišnjeg usaglašavanja i dostizanja političke saglasnosti oko usvajanja nove Državne strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina, Sud Bosne i Hercegovine pozdravlja odluku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, te iskazuje zahvalnost svim akterima koji su na proaktivan način i uz puno truda u konačnici ishodili i usvajanje ovog važnog dokumenta. Sud podsjeća javnost da se, u periodu od isteka prošle Strategije do usvajanja nove, u svojim odlukama, koje se tiču prenosa manje složenih predmeta ratnih zločina na entitetsko pravosuđe, rukovodio standardima koji su usaglašavani na sjednicama Nadzornog tijela, time dajući odlučan doprinos u postizanju efikasnosti procesuiranja ratnih zločina i prije usvajanja Strategije, te iskazuje punu opredijeljenost za efikasnu primjenu u budućem periodu - navodi se u saopćenju.

Iz Suda Bosne i Hercegovine pozivaju sve institucije uključene u primjenu nove Strategije da, u skladu sa svojim nadležnostima, posvete posebnu pažnju u cilju što efikasnijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina, te podsjećaju entitetske sudove i sudove Brčko distrikta, na koje se odnosi Strategija, na nadležnost Suda iz člana 7. stav 3. tačka b) Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine, uz napomenu da će Sud u svako doba pružiti neophodnu podršku i pomoć.