open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljni odlukom
Sud odbio pritvoriti Senu Hamzabegović, Tužilaštvo se žalilo
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je žalbu Sudu BiH na odluku kojom je odbijen njihov prijedlog za određivanjem jednomjesečnog pritvora Seni Hamzabegović (1960), osumnjičenoj za finansiranje terorističkih aktovnosti, kojoj su umjesto toga određene mjere zabrane.
17.05.2021. u 12:25
get url
text

Kako je saopćilo Tužilaštvo, žalba je izjavljena jer u Tužilaštvu smatraju da se, s obzirom na sve okolnosti, jedino mjerom pritvora može osigurati neometano vođenje postupka.

Sud BiH je donio odluku kojom je odbijen prijedlog Tužilaštva, te su Hamzabegović određene mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu napuštanja Tuzle, gdje ima prijavljeno prebivalište, osim po pozivu Suda ili Tužilaštva BiH, zabranu putovanja van BiH, uz oduzimanje pasoša i zabranu izdavanja novog, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak granice. Također, obavezno se mora javljati nadležnoj policijskoj stanici dvaput sedmično.

VEZANI TEKST - SIPA na Tuzlanskom aerodromu uhapsila suprugu osumnjičenog ISIL-ovca Muradifa Hamzabegovića

- Nakon zaprimanja odluke Suda, tužilac je izjavio žalbu na odluku o neodređivanju pritvora, u kojoj traži da se osumnjičenoj odredi mjera pritvora, kao jedina adekvatna mjera. Pritvor za osumnjičenu, koja ima državljanstvo BiH i Švicarske Konferderacije, te koja je uhapšena na aerodromu prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu, zatražen je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičene, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogla počiniti novo krivično djelo ili dovršiti započeto - naveli su iz Tužilaštva.

Hamzabegović su 11. majana tuzlanskom aerodromu uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), te je izvršen pretres na jednoj lokaciji u Tuzli gdje su otkriveni i privremeno oduzeti predmeti koji će poslužiti kao dokaz u daljnjem krivičnom postupku.

Iz Tužilaštva je saopćeno da SIPA zajedno s partnerskim agencijama u BiH i inostranstvu provodi istragu, tokom koje su prikupljeni dokazi da je osumnjičena, u više navrata od 2013. do 2018. godine, učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani oružanih formacija takozvanog ISIL-a, uključujući formacije “Jahbet al-Nusra”, “Al-Nusrah Front” i druge formacije.

Pored toga, prema saopćenju Tužilaštva, prikupljeni su dokazi da je osumnjičena u nekoliko navrata svome suprugu Muradifu Hamzabegoviću, koji je bio visokopozicionirani pripadnik ISIL-a i koji se još uvijek nalazi u bjekstvu, prosljeđivala novac iako je znala da će taj novac biti korišten za finansiranje terorističkih grupa i njihovih aktivnosti.

- Također, prikupljeni su dokazi da je osumnjičena lično boravila na području Sirije, te je bila u kontaktu s državljanima BiH na tom području i znala u koje svrhe se koristi novac koji je prosljeđivala - saopćeno je iz Tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.