Specijalno tužilaštvo Crne Gore je ranije ovaj predmet preuzelo od Bosne i Hercegovine i podiglo optužnicu, a pojedini mediji u susjednoj zemlji su objavili da je optuženi promijenio prezime iz Ćurčić u Peković, ali te informacije iz crnogorskih pravosudnih institucija nisu potvrđene.

- Shodno odredbama Zakonika o krivičnom postupku, u daljem toku postupka zakazuje se glavni pretres, na kojem će se provoditi dokazi, i na kome će okrivljeni imati pravo da se izjasni o krivici, dok važećim zakonom nije predviđena mogućnost izjavljivanja prethodnih prigovora na potvrđenu optužnicu - navodi se u odgovoru Višeg suda u Podgorici.

Tužilaštvo BiH je optužnicu protiv Ćurčića podiglo u septembru 2018., kada je navedeno da je on nastanjen u Crnoj Gori, a Državni sud je ubrzo optužnicu potvrdio.

Optužnica ga tereti da je, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), tokom 1992. godine, za vrijeme napada na selo Hum u općini Foča, pucajući iz vatrenog oružja počinio ubistvo dvoje civila bošnjačke nacionalnosti.

- Također se tereti da je zajedno s drugim osobama sudjelovao u silovanju i seksualnom zlostavljanju žena i djevojaka bošnjačke nacionalnosti, te lično počinio silovanje jedne osobe - saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Optuženi se u 2019. godini trebao izjasniti o krivici, ali su tada iz Suda naveli da se ročište odgađa na neodređeno vrijeme, da bi poslije toga za njim bila raspisana međunarodna potjernica, piše Birn.