open-navfaktor-logo
search
Finalni susret
Sudar divova u Parizu: Okršaj Liverpoola i Real Madrida za trofej Lige prvaka
Liverpool i Real Madrid večeras od 21 sat na Stade de Franceu u Parizu igraju finale UEFA Lige prvaka.
28.05.2022. u 07:59
get url
text

Real Madrid, najuspješniji tim u historiji ovog takmičenja, želi 14. put postati prvak Evrope, a Liverpool će pokušati da osvoji trofej sedmi put.

Duel Real Madrida i Liverpoola u Parizu bit će treće njihovo finale u historiji najjačeg evropskog klupskog takmičenja, koje je ranije nosilo naziv Kup evropskih šampiona, a preimenovan je u UEFA Ligu prvaka u sezoni 1992/93, kada je promijenjen i format takmičenja.

Prva finalna utakmica između Redsa i Kraljevskog kluba odigrana je, također, u Parizu 1981. godine. Liverpool je tada pobijedio 1:0 golom Alana Kennedyja u 81. minuti i osvojio trofej. Real Madrid je 2018. godine u finalu u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, uspio da se revanšira pobjedom 3:1, a golove su postigli Gareth Bale (2) i Karim Benzema.

Utakmica protiv Liverpoola 1981. godine bila je posljednje finale Lige prvaka koje je Real Madrid izgubio. Nakon tog meča Madriđani su osvojili sedam naslova prvaka Evrope 1998, 2000, 2002, 2014, 2016, 2017. i 2018. godine.

VEZANI TEKST - Klopp nezadovoljan promjenom travnjaka, Ancelotti spreman da ispiše historiju

Bit će ovo posebna utakmica za trenera Redsa Jurgena Kloppa koji juri treću titulu ove sezone, nakon što je već osvojio FA Cup i EFL Cup s Liverpoolom, a naslov mu je za dlaku pobjegao u Premiershipu.

- Ne znam kako bih se osjećao kad bismo osvojili trofej. Pitajte me sutra nakon utakmice. Želimo im pružiti pravu borbu, neki od njih mogu uzeti peti trofej, njihov menadžer može uzeti četvrti trofej. To iskustvo ne možemo kupiti preko noći - rekao je Klopp u najavi meča pa se prisjetio finala iz 2018. godine:

- Tog dana smo izgubili i Salah se povrijedio u ranoj fazi. Sada je u jako dobroj formi i svaki igrač ima različitu motivaciju. Nije to jedina njegova motivacija, ali nismo zaboravili tu utakmicu. Mnogi zaboravljaju da je Karius imao potres mozga na tom meču - dodao je stručnjak iz Njemačke.

Sa druge strane, italijanskom stručnjaku 62-godišnjem Carlu Ancelottiju ovo će biti peto finale Lige prvaka. Ukoliko bi osvojio četvrtu titulu prvaka Evrope prestigao bi Boba Paisleya i Zinedina Zidanea koji su tri puta osvajali Ligu prvaka.

- 99 posto igrača zna ko igra sutra. Svi su spremni i žele igrati. Ne zanima ih koliko minuta, žele samo igrati - najavio je večerašnje finale Ancelotti i nastavio:

- Za mene su ovakve utakmice sasvim normalne. Znamo šta ovaj klub predstavlja i šta historija od nas traže. Veoma je bitno što smo ovdje i spremni smo da ispišemo historiju nakon jako dobre sezone - dodao je italijanski stručnjak.

Mogući sastavi:

Liverpool: Alisson; Alexander-Arnold, Konate, Van Dijk, Robertson; Henderson, Fabinho, Keita; Salah, Mane, Luis Diaz

Real Madrid: Courtois; Carvajal, Eder Militao, Alaba, Mendy; Kroos, Casemiro, Modrić; Valverde, Benzema, Vinicius Junior

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.