open-navfaktor-logo
search
Afera "Bosnalijek"
Suđenje Arslanagiću i ostalima: Kako se krao novac na toplim obrocima
Amar Arslanagić, jedan od optuženih u ovom predmetu, nalazi se u SAD-u i u međuvremenu je postao nedostupan bh. pravosudnim organima
03.10.2018. u 17:15
get url
text
Edin Arslanagić

Suđenje u predmetu Edin Arslanagić i drugi, čiji se akteri terete za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom i krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora, a u vezi s poslovanjem preduzeća "Bosnalijek", nastavljeno je danas u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) svjedočenjima Brankice Adžaip i Ismeta Hadžiomerovića.

Svjedočenje Adžaip, inspektorice Federalne finansijske policije - Odjela inspekcijskog nadzora Travnik odnosilo se na kontrolu evidencije o utrošku sredstava na ime toplog obroka za uposlenike Bosnalijeka, te način na koji je utvrdila stanje u tom pogledu.

Navela je kako je ta kontrola, koja se odnosila na period 2005-2011. godine, a realizirana na temelju Zaključka Vlade FBiH, pokazala da je firma Brštanica koja je pružala ugostiteljske usluge Bosnalijeku fakturisala znatno više toplih obroka u odnosu na stvarno stanje.

U fokusu svjedočenja našli su se finansijska dokumentacija Bosnalijeka, Pravilnik o radu i Ugovor o pružanju ugostiteljskih usluga koje je Brštanica pružala Bosnalijeku iz 2002. godine te aneksi tog ugovora, kao i propisi kojim se svjedokinja rukovodila tokom spomenute kontrole.

Odbrana je u sklopu unakrsnog ispitivanja insistirala na tvrdnji da stanje do kojeg je svjedokinja došla ne odgovara stvarnom, odnosno da ona nije uzela u obzir i one koji su, osim uposlenika, koristili usluge restorana, uključujući poslovne partnere, i prateće službe, te pojavu da su te usluge koristili i uposlenici prije odlaska ili po povratku sa službenih putovanja.

Svjedokinja je, međutim, ostala pri ocjeni da analiza cjelokupnog stanja potvrđuje da nije bilo potrebe za iskazanom količinom/brojem toplih obroka, a proporcionalno broju zaposlenika koji su evidentirani na radu i onih koji imaju pravo na topli obrok, dok je za goste restorana kazala da se radi o troškovima koji se odnose na reprezentaciju, te da su zaposlenici na službenom putu troškove toplog obroka namirivali u sklopu isplaćenih dnevnica.

Po riječima svjedokinje, na temelju Izvješaja o obavljenoj kontroli poslovanja Bosnalijeka u čemu je sudjelovao višečlani tim Federalne finansijske policije, sačinjen je Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Svjedočenje Ismeta Hadžiomerovića odnosilo se na okolnosti u vezi s poslovnim odnosom s Brštanicom i Bosnalijekom, a putem firmi Lana d.o.o i Lana-Komerc d.o.o. Sarajevo koje su, u međuvremenu, prestale s radom.

Svjedok je potvrdio da je putem spomenutih firmi kao dobavljača ostvaren spomenuti poslovni odnos koji se ogledao u nabavci i isporuci različitog potrošnog materijala, uključujući i građevinske radove za Brštanicu u vezi s apartmanima na Bjelašnici, a u kojem kontekstu mu je predočen raniji iskaz, čije je navode potvrdio.

Prema kazivanju ovog svjedoka, dokumentacija koja se odnosila na spomenuti promet i usluge uništena je u poplavi koja je zahvatila njegovu vikendicu u Bojniku.

Optužnica uz Edina Arslanagića, bivšeg Bosnalijekovog generalnog direktora, tereti i Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije, koje su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici firmi – Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Amar Arslanagić, jedan od optuženih u ovom predmetu, nalazi se u SAD-u i u međuvremenu je postao nedostupan bh. pravosudnim organima, te je za njim raspisana međunarodna potjernica.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. oktobar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.