open-navfaktor-logo
search
Promijenio iskaz
Suđenje za zloupotrebe pri inspekcijskim kontrolama: Optuženi Zijadić priznao krivicu za primanje nagrade
U nastavku suđenja za zloupotrebe prilikom inspekcijskih kontrola, optuženi Enes Zijadić promijenio je prvobitni iskaz i rekao da je kriv za krivična djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem - nakon čega je u odnosu na njega predmet razdvojen.
15.05.2023. u 16:40
get url
text

Prema optužnici Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, Mirza Ademaj se tereti da je, u svojstvu inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove, sačinjavao zapisnike o inspekcijskom nadzoru bez izlaska na teren i na osnovu fotografisane dokumentacije koja mu je, posredstvom trgovca Enesa Zijadića, dostavljana putem aplikacije Viber.

- Ja bih promijenio svoj iskaz u pogledu krivice. Kriv sam - rekao je optuženi Zijadić, nakon čega je sa braniocem napustio sudnicu, a postupak protiv njega je razdvojen.

Istom optužnicom, Edina Busuladžić i Alzira Hota se terete da su prilikom kontrola propustile pravilno i potpuno utvrditi činjenično stanje u zapisnicima o inspekcijskom nadzoru pravnih lica.

Prema optužnici, Ademaj i Zijadić se terete da su počinili krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, dok se Hota i Busuladžić terete zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Tužilac tražio da se pojasni zapisnik o pretresu

Na današnjem ročištu, tužilac Feđa Fejzagić zatražio je da se pojasni zapisnik o pretresu Busuladžić, koji je na prošlom ročištu, 12. maja, braniteljica Adna Dobojlić prezentirala svjedokinji Jeleni Imamović, inspektorici Federalne uprave policije (FUP).

Tada je Dobojlić pitala Imamović da kaže ko je bio s njom tokom pretresa Busuladžić, na šta je Imamović rekla da su tu bile dvije svjedokinje – osoba koja se zove Dijana, ona i Busuladžić, te dodala da je sigurna da niko drugi nije bio tu. Potom je Dobojlić ukazala na zapisnik iz kojeg je pročitala dva muška imena, dodavši da ono što je zapisano u dokumentu ne odgovara onome što svjedokinja govori.

Danas je Imamović ponovila da su prilikom pretresa Busuladžić bile tri ženske osobe i da je na zapisniku njen potpis. Nakon toga, primjećeno je da je na prošlom ročištu Dobojlić koristila drugi zapisnik, te se izvinila ukoliko je pogriješila.

- Moguće da je to bio zapisnik o pretresu kancelarije - rekla je Imamović.

Tužilac Fejzagić je, zajedno sa Imamović koja je bila dio tima koji je vršio presretanje elektronske komunikacije tokom istrage i sačinjavala transkripte snimljenih razgovora, prezentovao u sudnici set presretnutih razgovora.

Prvi dio koji je emitovan jeste, prema pojašnjenju tužioca, na okolnosti poznavanja Zijadića sa optuženima Ademaj i Busuladžić. Kako navodi, po ocjeni Tužilaštva, vidi se njihova svakodnevna komunikacija. Snimci su iz aprila 2021. godine.

Ostali razgovori koji su prezentirani odnose se na prve četiri tačke optužnice. Pojedini tonovi nisu bili razgovjetni i javnost nije mogla jasno razumjeti o čemu se govori.

Šta se moglo čuti u tonskim zapisima

U tonskim zapisima se moglo čuti kako Zijadić kontaktira Ademaj i Busuladžić te im govori da je inspektor Senad Hadžić došao u kontrolu. Također, Zijadić je istog dana komunicirao sa svojom kćerkom kojoj govori da je inspektora pozvao kolega i da ne brine.

- Zvala je Edina, Mirza. Ne sekiraj se - jedna je od rečenica koja se mogla čuti.

Također, moglo se čuti kako Zijadić kontaktira određene osobe kojima treba doći inspekcija, među kojima se Rasim Gluhić, Benjamin Kemix te Senadin Balić i Miralem Sultanić. Govori im da mu pošalju rješenja, ID broj i zadnju stranicu trgovačke knjige preko Vibera.

- Dat ću mu da napravi zapisnik i onda si miran godinu dana - Zijadić govori Baliću putem telefona.

Prije preslušavanja presretnutih razgovora, optužena Hota je rekla da ona nije bila predmet posebnih istražnih radnji, niti je u telefonskom imeniku Zijadića pronađen njen broj.

Naredno suđenje je zakazano za 14. juni, kada će biti nastavljeno preslušavanje presretnutih razgovora, piše Detektor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.