Naime, svi vakufi koji pripadaju Islamskoj zajednici u Srbiji moraju  imati osiguranje koje angažuje IZ, a koje pretežno vodi brat rahmetli muftije Muhamed Zukorlić, odluka je IZ-a.

Kako tvrde tamošnji mediji do sukoba je došlo nakon odluke druge žene rahmetli muftije, Elme Elfić Zukorlić, koja je i predsjednica Univerziteta da angažuje privatno osiguranje.

Uslijedilo je i saopćenje Mešihata u kojem pozivaju na stprljenje i uzdržanost, te da o svim dešavanjima prate uputstva i slijede preporuke Islamske zajednice i njenih čelnika.

Putem zvaničnih profila UNINP-a na društvenim mrežama objavljeno saopćenje čalana uprave Univerziteta u Novom Pazaru i prorektora za nauku Muzafera Saračevića, u cilju, kako je naglašeno, sprečavanja širenja dezinformacija, da su na sjednici uprave jednoglasno usvojili prijedlog da se pojača osiguranje prostorija na UNINP.

- Za ovaj prijedlog glasalo je svih sedam članova uprave – kazao je Saračević i dodaje da traži poštovanje za autonomnost Univerziteta u Novom Pazaru i da dozvole da ova visokoškolska ustanova i dalje postiže izvanredne rezultate na polju nauke i obrazovanja.

Rektor ovog Univerziteta dr. Suad Bećirović, koji je inače blizak rođak rahmetli muftije, ipak tvrdi drugačije.

- Kao rektor i jedini zakonski zastupnik Univerziteta u Novom Pazaru, želim obavijestiti javnost da nije došlo do nikakvog incidenta i da Univerzitet radi u punom kapacitetu. Također, želim obavijestiti javnost da Univerzitet u Novom Pazaru ima dugogodišnju uspješnu saradnju sa agencijom za osiguranje "Berk" iz Novog Pazara i da legalni organi Univerziteta nisu zaključili nikakav ugovor sa drugom agencijom. Upućujem javni apel svim medijima da se prestane sa širenjem dezinformacija - napisao je on u svom saopćenju.

Elma Elfić Zukorlić reagovala je i putem svog Instagram profila, te postavila pitanje "Ko čuva muftijin amanet?"

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Elma Elfić Zukorlić (@elf_zu)

Nije izostao ni komentar Usamea Zukorlića koji je, može se protumačiti, indirektno odgovorio na pitanje druge muftijine supruge i kazao kako je samo jedan amanet rahmetli muftije na ovom Univerzitetu, a zatim poručio kako se nijedna odluka na Univerzitetu neće donositi mimo zakona i propisanih pravila.

- Samo je jedan amanet rahmetli Muftije na toj ustanovi - Pisani testament statut - Poštovanje Statuta univerziteta, dokumenta koji je lično pisao rahmetli akademik. Zato mi, i kao nasljednici muftijini i kao pripadnici Islamske zajednice, ćemo se pobrinuti da se čuva taj amanet. Na toj ustanovi se nijedna odluka više neće donositi mimo zakona i propisanih pravila, a prsti politika koje su se borile protiv muftije i samog Univerziteta i za koje nam je muftija ostavio jasne amanete će ostati daleko od te ustanove - naveo je on.