open-navfaktor-logo
search
Godinama isti odgovor
Suljagić: Zbog Tužilaštva BiH predmetima pronađenim u masovnim grobnicama ne možemo prići ni na puškomet
- Cijelih 300 fizičkih predmeta, satova, ključeva, tabakeri, burmi koje su nađene u masovnim grobnicama i više od 2.500 odjevnih predmeta. Mi ne možemo tome ni da priđemo na puškomet od Tužilaštva Bosne i Hercegovine - kazao je direktor Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari Emir Suljagić.
28.04.2022. u 16:53
get url
text

Naime, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine jučer je u odgovoru za tvrdnje Suljagića, koji je kazao kako "Gordana Tadić i Milanko Kajganić godinama sprečavaju Memorijalni centar Srebrenica - Potočari i porodice žrtava da dođu u posjed predmeta pronađenih u masovnim grobnicama, tobože zato što su predmet istrage", saopćili:

VEZANI TEKST - Tužilaštvo BiH o asanaciji zadruge Kravica: Proces osiguravanja dokaza na ovom lokalitetu je okončan

- Niko iz Tužilaštva BiH ne sprečava porodice žrtava da dođu u posjed predmeta pronađenih u masovnim grobnicama. U procesima identifikacija posmrtnih ostataka nakon ekshumacija, nakon izvršenog fotografiranja i krim-tehničke obrade, predmeti se zajedno sa tijelima i posmrtnim ostacima, uglavnom daju porodicama žrtava - rekli su.

Kako Suljagić ukazuje, u Komemorativnom centru u Tuzli se nalazi više od 1.300 predmeta fizičkih i više od 2.500 odjevnih predmeta koji su pronađeni u masovnim grobnicama uz žrtve genocida.

- Porodice žrtava i Memorijalni centar Srebrenica godinama traže da dobiju pristup tome i da se u Potočarima napravi mjesto gdje će oni biti držani u pravim uvjetima. Oni se ne drže u uvjetima u kojima bi trebalo da se drže u Komemorativnom centru u Tuzli i propadaju polako, godinama – ističe on.

Godinama dobijaju isti odgovor, navodi Suljagić, kako se "to nalazi u nadležnosti Tužilaštva Bosne i Hercegovine i da se to ne može dobiti".

-  Dakle, Milanko Kajganić laže. Prije njega je lagala Gordana Tadić. To dvoje ljudi su u potpunosti uništili svaki aspekt krivičnog gonjenja uključujući i one koji se odnose na tzv. tranzicijsku pravdu. Pitanje vlasništva institucije kakva je Memorijalni centar nad ovim stvarima, dakle, na artefaktima, odjećom je pitanje pravde – rekao Suljagić i dodao:

VEZANI TEKST - Suljagić: Po naredbi načelnika Bratunca počela asanacija mjesta zločina u Kravici

 

- Cijelih 300 fizičkih predmeta, satova, ključeva, tabakeri, burmi koje su nađene u masovnim grobnicama i više od 2.500 odjevnih predmeta. Mi ne možemo tome ni da priđemo na puškomet od Tužilaštva BiH koje tobože vodi istrage o tome.

Suljagić za Faktor kaže kako se ne može sjetiti da je Tužilaštvo BiH podiglo bilo kakvu ozbiljniju optužnicu za Srebrenicu, a ukoliko se oduzme ova posljednja protiv Milomira Savčića, koja je "završila propašću zahvaljujući, između ostalog, Milanku Kajganiću".

- Milanko Kajganić je taj koji je zagovarao da se Milomir Savčić ne hapsi i da se ne vrši pretres takozvane boračke organizacije RS-a – dodaje on.

Od Tužilaštva BiH nisu mogli dobiti, naglašava Suljagić, ni uvide u spise u vezi sa Srebrenicom.

- Mi smo od njih tražili uvid u dokazni materijal predmeta u vezi sa Srebrenicom i oni nam nisu htjeli dati ni to, a Sud BiH je odobrio. Oni nama ne daju uvid u predmete koji su javni, materijal koji je javan, ni u šta – zaključuje naš sagovornik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.