Supervizor za Distrikt Brčko Michael Scanlan sastao se sa zvaničnicima Distrikta Brčko i predstavnicima političkih stranaka, u okviru mjesečnih konsultacija sa vodećim političkim akterima.

Na sastancima sa Zijadom Nišićem iz SBiH i Zoranom Kokanovićem iz SP, kao i sa predsjedavajućim Skupštine Distrikta Brčko Esedom Kadrićem supervizor je naglasio važnost usvajanja zakona o fiskalnoj transparentnosti tokom jeseni, uključujući i novi Zakon o budžetu, koji bi se primjenjivao na izradu budžeta za 2020. godinu, saopćeno je iz OHR-a.

- Na svim sastancima, podsjetio sam političare da je napredak moguć, ali samo kada je javni interes osnovni prioritet, iznad drugih uskih interesa, a to počinje od načina na koji se troši budžet - rekao je Scanlan.

Supervizor Scanlan se također sastao sa direktoricom Privredne komore Distrikta Sanelom Hadžajlić kako bi razgovarao o radnim grupama koje s organima vlasti trebaju biti uspostavljene ove jeseni kako bi izradile nacrt zakona koji pogoduju ulaganjima i uvodi standarde za pružanje javnih usluga potrebnih za privlačenje investitora, osiguranje rasta poduzetništva i otvaranje novih, dobro plaćenih radnih mjesta.

Naglašeno je kako ekonomski rast zahtijeva i stabilno snabdijevanje električnom energijom.

U pogledu odlaska mladih, a Brčko je, nažalost, jedan od gradova koji u tome prednjači, supervizor je želio čuti mišljenje predstavnika tri najveće vjerske zajednice: glavnog imama Islamske zajednice Mustafe Gobeljića, pravoslavnog sveštenika Predraga Ćirkovića i dekana Dekanata u Brčkom, velečasnog Damira Ivanovića, navode iz OHR-a.

Supervizor se sastao i sa Damirom Radenkovićem, predsjednikom nevladine organizacije Vermont, kako bi se informirao o strategijama za zaustavljanje ovog rastućeg trenda koji ugrožava budućnost Brčkog.

- Ovakav trend odlaska trebalo bi da bude zvono za uzbunu za sve u Brčkom. Kako se to može dešavati u zajednici koja ima najveći budžet po glavi stanovnika u BiH? To pitanje svi građani Brčkog trebaju postavljati zvaničnicima koje su izabrali. Gdje su odluke o ulaganju budžetskih sredstava u poboljšanje usluga koje se pružaju građanima, za privlačenje domaćih i stranih ulagača da osiguraju zapošljavanje ili izgradnju infrastrukture u Distriktu? Svaki segment društva igra ulogu u izgradnji Distrikta kao dinamične zajednice u kojoj mladi žele da ostanu, rade i podižu porodicu. Prije svega, to je obaveza izabranih zvaničnika Brčkog. To su kriteriji po kojem bi ih glasači trebali ocjenjivati na narednim lokalnim izborima - naglasio je Scanlan.