open-navfaktor-logo
search
I najava ga uznemirila
Šutio o rumunskim transporterima: Zašto je Dodik zabrinut zbog dolaska britanskih vojnika u BiH?
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nije pokazao veliku zabrinutost niti se oglašavao kada su rumunski transporteri MOWAG Piranha došli kao simboličan vid povećanja kapaciteta operacije Althea u okviru EUFOR snaga za stabilizaciju mira u Bosni i Hercegovini. 
02.02.2022. u 19:55
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik se zabrinuo: Nema potrebe da Britanci pojačaju vojno prisustvo u BiH

- To je dogovoreno na najvišim nivoima zemalja članica EU-a i radi se zaista o malom broju vojnika i vozila. Ali tu je u suštini bitnija poruka svima koji imaju namjeru da narušavaju mir i stabilnost BiH. No, kada je Velika Britanija najavila ponovno uspostavljanje svog vojnog prisustva u okviru operacije Althea, Dodik odmah reaguje jer tu nema naklonjenih partnera i ne može sa svoje strane uz te iste partnere utjecati na ukupne procese donošenja odluka u političkom i vojnom smislu.

Radikalni prevrat u britanskoj općoj politici prema Bosni i Hercegovini u odnosu na bezrezervnu, ali prešutnu podršku Miloševićevoj ratnoj mašini tokom 90-ih, posebno od generala Michaela Rosea, uvjetovan je ponašanjem Rusije koja kao svog favorita u implementaciji i širenju vlastitog utjecaja na Zapadnom Balkanu vidi u liku i djelu Milorada Dodika. Još ako se zna da Velika Britanija više nije dio EU-a i ne robuje glomaznom briselskom birokratskim aparatu u procesu donošenja ključnih odluka u vanjskoj politici, onda je jasno zašto tu najavu uspostave vojnog prisustva Dodik općenito dovodi u pitanje kao nepotrebnu i nelegitimnu - pojašnjava za Faktor vojni analitičar Nedžad Ahatović.   

EUFOR je dobio mandat za misiju u BiH, u julu 2004. godine Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija 1551 i u okviru ove operacije učestvuje 14 zemalja, među kojima je do 4. marta prošle godine bila i Velika Britanija kada su posljednji britanski vojnici napustili misiju EUFOR-a u BiH.

VEZANI TEKST - Stuart Peach poslao poruku građanima Bosne i Hercegovine

- Stoga je njihov povratak pokazatelj nivoa štetnosti politike koju vodi antibosanska trilaterala Moskva, Beograd i Banja Luka koja svojim planskim aktivnostima ciljano destabilizira BiH i kompletnu regiju kako bi se NATO bavio vlastitom pozadinom dok se sprema opća ruska vojna invazija na Ukrajinu. Pošto je jedna od strateških uloga oružanih snaga Velike Britanije i prevencija konflikta, ovaj potez pokazuje da je jedna od ključnih zemalja Evrope odlučila da djeluje unilateralno kako bi preduprijedila dalju destabilizaciju i smanjila mogućnost za izbijanje eventualnog konflikta u BiH - zaključuje Ahatović. 

Dodik je rekao da niko od legitimnih predstavnika mirovne misije u BiH nije govorio o potrebi proširivanja misije, niti o ugrožavanju stabilnosti u BiH, te da ne vidi razlog zbog čega bi Britanci ovdje došli.

- Zato je legitimno, ali i logično da sumnjam u namjere Britanaca koji su izašli sa ovom inicijativom, i to baš u izbornoj godini - istakao je Dodik.

Specijalni izaslanik premijera Velike Britanije za Zapadni Balkan sir Stuart Peach u decembru prošle godine posjetio je BiH gdje je razgovarao i sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Stuart Peach je, između ostalog, bio načelnik Sjedišta odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, a prošle godine podnio je ostavku na mjesto predsjednika Vojnog odbora NATO-a, što je funkcija na kojoj je bio od 2018. godine.

Dodiku nije odgovaralo ni to što je Velika Britanija imenovala Peacha za specijalnog izaslanika. 

- Ne mislim da je BiH potreban izaslanik. Potreba nam je unutrašnji dijalog i da nema nikakvih tabu tema. Da stavimo sve tačke na dnevni red i da postignemo politički dogovor - rekao je Dodik nakon susreta sa Peachom. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.