VEZANI TEKST - Mađarskoj sporno šta će sa zemljom sa dva miliona muslimana

U svom tekstu "Zašto SAD i EU šute o srpskom secesionisti Miloradu Dodiku?", ovaj novinar iz područija Gaze upozorava na politička događanja u BiH te na antimuslimansku retoriku koja dolazi od Dodika i onih koji ga podržavaju.

- Problem je što Dodik i njegove pristalice koriste islamofobične tvrdnje kako bi plašili EU i Srbe Bošnjacima. On je nekoliko puta tvrdio da u zemlji, naprimjer, ima pripadnika ISIL-a. Njegov govor mržnje podstakao je nekoliko napada na džamije, ali najprovokativnija srpska akcija je slavljenje pokolja i genocida nad muslimanima 1990-ih kao nacionalnih događaja, veličanje ratnih zločinaca i nazivanje ulica po njima - piše on.

Navodi se da, mada je Evropska unija osudila eskalaciju tenzija u BiH koja predstavlja prijetnju za stabilnost regije u svojim saopćenjima, "na terenu, međutim, održava negativnu šutnju ili prešutnu podršku Srbima."

- Moguće je da SAD i EU nemaju dovoljno hrabrosti da objasne svoju šutnju. Mađarski premijer Viktor Orban nema takve dileme i vrlo je jasno iznio svoj stav - navodi Ahmed Dalloul, citirajući Orbanovu izjavu u kojoj on tvrdi da činjenica da u BiH živi dva miliona muslimana predstavlja sigurnosno pitanje za Evropu.

VEZANI TEKST - Dodik: Ako se kriza ne razriješi, moguć je raspad BiH, RS će ići ka izlazu i to niko neće spriječiti

- Orban jednostavno ne može zamisliti zemlju sa većinskim muslimanskim stanovništvom u Evropi. Njegov glas nije bio samo glas Mađarske, već i SAD-a i članica EU-a, od kojih ga niko nije kritikovao - tvrdi ovaj novinar.

Zatim navodi da, i pored izjave specijalnog predstavnika State Departmenta za Zapadni Balkan Gabriela Escobara, da Washington planira "agresivno koristiti" sankcije protiv BiH političara, još nisu poduzeti nikakvi konkretni koraci.

Navodi se da je SAD već uveo sankcije protiv Dodika 2017. godine zbog podrivanja Dejtonskog sporazuma, ali da EU nije preduzeo takav korak.

- Ima puno stvari koje bi države EU-a mogle učiniti, ali politička volja jednostavno ne postoji, što bi trebalo predstavljati upozorenje za milione muslimanskih građana u zemljama širom EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva - zaključio je ovaj novinar.