open-navfaktor-logo
search
Ponovo o svemu
Dodik: Ako se kriza ne razriješi, moguć je raspad BiH, RS će ići ka izlazu i to niko neće spriječiti
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas na press konferenciji u Istočnom Sarajevu da je stanje u Bosni i Hercegovini dovedeno do potpunog apsurda jer stvari u zemlji ne mogu da funkcioniraju ako je bilo koji od tri konstitutivna naroda potisnut.
23.12.2021. u 13:33
get url
text

- Dva od tri konstitutivna naroda ne podržavaju kretanje Bosne i Hercegovine onako kako su to Bošnjaci zamislili. Oni bi da Hrvatima biraju predstavnike, a Srbima oduzimali šume, zemljište i sva prava i još bi da im aplaudiramo - rekao je Dodik, dodajući da je "bošnjačka strana pokrenula harangu jer nije imala odgovore na pitanja Republike Srpske o kršenju Dejtonskog sporazuma".

Dodik je istakao da Bosna i Hercegovina mora normalizovati odnose sa Srbijom, Hrvatskom i drugim zemljama. Kazao je i da je OSA stavljena pod potpunu kontrolu Bošnjaka. Govoreći o pravosuđu rekao je da postojanje Suda i Tužilaštva BiH nije u skladu Ustavom i Dejtonskim sporazumom, te da su nastali nametanjem od visokog predstavnika.

Rekao je da je "muslimanska strana pokrenula jednu harangu nemajući legitimna sredstva da odgovore na pitanja koje je pokrenula Republika Srpska o kršenju Dejtonskog sporazuma".

- Mi mislimo da branimo i Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu pozivajući se na Dejtonski sporazum. Samo takva BiH je moguća, a ne ona koju oni brane, koja zloupotrebljava institucije i koja pokušava da bude protiv volje dva konstitutivna naroda u BiH. Mi itekako znamo šta radimo. Ovoga puta pokušavamo sve da osiguramo naše interese i tu neće biti stajanja. Na tom putu moguće je da sve ne ostvarimo, moguće je da nećemo uspjeti. Ovo je Balkan, na ovom prostoru često djeluju velike sile koje nameću svoje interese, ali konfuznost međunarodnog faktora devedena je do vrhunca. Dovodi se čovjek za ruku iz Dubrovnika, uvodi u BiH i kažu to je visoki predstavnik, a nije potvrđen u Vijeću sigurnosti UN-a. Bit će interesanto gledati gospodina Schmidta ako nešto poduzme, kako će se sve to završiti, a u tu poziciju ga je dovela njegova vlada. Mislim da je sada nasikiran jer se njegov dignitet uspješnog političara dovodi u pitanje. To je kao da bilo koji turista dođe u BiH i nametne odluku. Nije dovoljno da SAD, Njemačka, Velika Britanija kažu da je on visoki predstavnik, a nema odluke Vijeća sigurnosti UN-a – rekao je on.  

Kazao je i da nova njemačka ministrica vanjskih poslova pokušava da se obračuna sa Srbima, te da je njemačko ignorisanje srpskih interesa na Balkanu uvijek išlo na štetu Srba.

- Pozivam Evropsku uniju da prestanu da nas posmatraju eksperimentom. Za početak krenimo od Dejtonskog sporazuma, šta je moguće prilagoditi da Bosna i Hercegovina bude funkcionalna, a šta su obaveze entiteta. Ovo je trenutak kada BiH mora tačno da zna šta ima pravo da radi, a šta ne smije da radi. Ako se ova kriza ne razriješi, moguć je raspad BiH i Republika Srpska će krenuti ka izlazu iz BiH. To niko neće moći spriječiti – poručio je Dodik.

Dodao je da je "ovo prostor na kojem žive Bošnjaci muslimani, Srbi pravoslavci, Hrvati katolici, i oni su uvijek odlučivali kako će izgledati ovaj prostor".  

- Ono što je međunarodna zajednica učinila sa Dejtonskim sporazumom ne ide u prilog njima. Razumijem ove što su se vratili u SAD, koji su napravili karijere na Bosni i Hercegovini, koji su nametali priču i slali poruke kako su Srbi ispalili granate na Markale. Neće oni dopustiti da Dodik sruši tu laž. Ali to su srušile činjenice, a vrijeme će pokazati da nisu bili u pravu. Čujem i Komšića da je Dodik razbojnik s kojim će se on obračunati. Pa on ne smije da ode u neku općinu hrvatsku, a ne sa mnom da se obračuna – kazao je Dodik.  

Ponovio je po ko zna koji put da je "uspješna politika muslimanskog Sarajeva, kada pokušavaju da govore o BiH kao svojoj, te da muslimani hoće da razvale dejtonsku BiH".

- Isto kao što je onaj Podžić otkazao vojnu vježbu sa Srbijom na Manjači. To je bio naš interes, ja to ne krijem. Nije imao prava da to uradi. Što se nas tiče, Orban je dobrodošao, radi se o velikom državniku i velikom lideru. SDP i SDA i Komšić svi su zajedno u muslimanskoj odbrani BiH. Kako je moguće da ste se zavadali sa Srbima i Hrvatima, da ne želite da imate dodira ni sa Srbijom, ni sa Hrvatskom? Kako je moguće da imate loše odnose sa Rusijom, Kinom. Pozivam na razgovore, ne pozivam na rat i sukobe. Uvijek bih razgovarao sa legitimnim predstavnicima Hrvata i Bošnjaka – pojasnio je član Predsjedništva BiH.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.