open-navfaktor-logo
search
Neredi na Kosovu
Suzavac i šok bombe u Sjevernoj Mitrovici: Policija upala u apoteku, uslijedio sukob s građanima
U Sjevernoj Mitrovici trenutno je u toku akcija Kosovske policije, koja koristi šok bombe i suzavac, a nekoliko stotina građana je blokiralo više ulica i čuju se sirene za uzbunu. Prema nezvaničnim informacijama, slična racija se trenutno odvija i u Zvečanu.
13.10.2021. u 11:25
get url
text

Kosovska policija koja je došla iz Južne Mitrovice upala je u jednu od gradskih apoteka gdje provjeravaju carinske papire o nabavci lijekova, a kako navode očevici, upali su i u nekoliko radnji, piše Kosovo Online.

Navodno, radi se o "akciji za sprečavanje krijumčarenja robe". Građani su se okupili šokirani ovakvim upadom policije na sjever. Situacija je eskalirala kada su policajci počeli da bacaju šok bombe i suzavac, a okupljeni građani su onda uzvratili kamenicama.

Nakon što su pripadnici Kosovske policije suzavcem i šok bombama intervenisali protiv okupljenih građana, u Sjevernu Mitrovicu su iz južnog dijela grada pristigli i pripadnici Rosu.

Tokom obračuna je pričinjena materijalna šteta na više civilnih automobila parkiranih u blizini, a jedan automobil je zapaljen na raskrsnici između Srednje tehničke škole "Mihailo Petrović-Alas" i Bošnjačke mahale.

Kako Kosovo online saznaje, policija je intervenisala suzavcem i šok bombama i u Zvečanu.

Kako javlja Anadolija, Kosovska policija je u ranim jutarnjim satima počela sprovođenje policijske operacije sprečavanja krijumčarenja robe, koja uključuje nekoliko različitih lokacija u četiri regiona - Prištini, Peći, Južnoj Mitrovici i Sjevernoj Mitrovici.

Sve policijske radnje sprovode se u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvima i sudovima, po čijem nalogu se vrše provjere i pretresi na različitim lokacijama poput stambenih kuća, poslovnih prostora, skladišta robe i slično, saopćeno je iz Policije Kosova.

- U ovoj policijskoj operaciji koja još uvek traje angažovana je Carina Kosova i jedinice različitih policijskih profila koje podržavaju ovu policijsku operaciju. Kao rezultat intenzivnih istraga i profesionalnih radnji Kosovske policije i Carine, do sada je zaplijenjena razna roba i dokazi koji služe kao materijalni dokazi - navodi se u saopćenju.

Također se ističe da će Kosovska policija u saradnji i koordinaciji sa nadležnim organima nastaviti da obavlja svoje dužnosti i odgovornosti na nacionalnom nivou, u cilju sprječavanja kriminalnih aktivnosti, sprječavanja krijumčarenja robe i uništavanja kriminalnih grupa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.