open-navfaktor-logo
search
Šta ih čeka
Svaki dan štrajka donosi veliki gubitak: Rudari "Kreke" imaju tri uvjeta za nastavak rada
Proizvodnja u Rudnicima "Kreka" od jutros je potpuno obustavljena, a više od dvije hiljade rudara stupilo je u generalni štrajk.
26.03.2021. u 10:04
get url
text

Rudari nam kažu da im je od februarske plaće isplaćeno samo 70 posto, a da nisu dobili naknade za prijevoz i topli obrok. Mnogi od njih zbog toga ne mogu plaćati rate kredita i nalaze se u veoma teškoj finansijskoj situaciji.

VEZANI TEKST-Više od dvije hiljade rudara Kreke u Tuzli stupilo u generalni štrajk

- Tražimo poštivanje granskog kolektivnog ugovora. Ljudi ne mogu plaćati kredite jer im je uskraćena kompletna plaća, a pored toga i prijevoz i topli obrok. Drugi zahtjev je stalno zaposlenje za 52 radnika koji su zaposleni na određeno vrijeme, a direktno su u proizvodnom procesu i bez njh se ne mogu ostvarivati zadani rezultati - kaže Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata radnika Rudnika "Kreka".

Također, radnici zahtijevaju da im se precizno i jasno kaže kakva je budućnost "Kreke" kroz plan ulaganja u proizvodnju.

- Od početka ove godine do 31. decembra 2023. godine želimo znati šta će biti urađeno ili da nam kažu da "Kreka" nije potrebna. Ovako više ne ide. Rudari u Mramoru rade bez širokog čela, rudari Dubrava i Šikulja bez pomoćne mehanizacije i trake. Jednostavno nemamo uvjeta da ostvarimo proizvodni rezultat i mi bez pomoći Elektroprivrede BiH ne možemo funkcionirati - pojašnjava Tokić.

Ova tri ključna zahtjeva čakaju na ispunjenje, a 1.153 radnika Kreke, dok se to ne desi, neće proizvoditi ugalj.

- Mi nećemo sadaku. Hoćemo da nam se stvore uvejti za rad, da rudar zaradi - poručio je Tokić.

Finansijska šteta jednog dana obustave rada je ogromna jer proizvodnja iznosi 5.000 tona dnevno, što je gubitak od minimalno četvrt miliona KM.

- Pandemija traje već godinu, a mi ostavljamo svoje porodice kod kuće, svjesni toga da svakog od nas infekcija može zadesiti. Mi ne možemo preći na rad online, nego se mora sići u jamu. Oni koji vladaju procesima jedno pričaju, a drugo rade, a mi i dalje kopamo ugalj - kaže Senad Sejdić, predsjednik Sindikata radnika Rudnika lignita Mramor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.