open-navfaktor-logo
search
Odgovorite ljudima
Sve je bilo mirno dok se moralisalo o Solaku, a onda je na FTV-u "proključalo": "Aljoša, Vi idete u NiP?"
Odgovoriti ljudima šta se zaista desilo u postupku nabavke respiratora u aražmanu Federalne civilne zaštite na čelu sa Fahrudinom Solakom još nikome nije pošlo za rukom, a pokušali su to večeras u studiju FTV-a i gosti koji su upravo govorili na tu temu.  
05.05.2020. u 22:40
get url
text

Elmedin Konaković, kantonalni zatupnik i delegat u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine, Aljoša Čampara, nosilac tri funkcije, od kojih je najznačajnija ministar unutrašnjih poslova FBiH, Sanela Prašović Gadžo, federalna zastupnica i Đenan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke BiH, bili su učesnici emisije. 

Sva rasprava ili bolje rečeno "moralisanje" o Solaku, o čijem će radu, za nadati se vrlo brzo, konkretne informacije dati Tužilaštvo BiH, proteklo je mirno. Međutim, povišeni tonovi, pa i svađa počeli su kada su razgovorom obuhvaćeni i akteri drugih sumnjivih poslova, poput onih iz nabavke zaštitnih maski u Kantonu Sarajevo. 

Danas je Birn objavio tekst u vezi s tim nabavkama, a glavni akter je sin kantonalne zastupnice u Sarajevu Bilsene Šahman (SBB). Iako je prvobitno kazala da "nije advokat gospođe Šahman", Prašović Gadžo je vrlo brzo nakon toga burno reagirala. 

Postavilo se i pitanje ko je na čelu Civilne zaštite KS koja je nabavila maske. Prašović Gadžo je rekla da je to kadar Naroda i pravde i da je on sklopio ugovor. Konaković se "branio" govoreći kako je potpuno nebitno ko je na čelu CZ.

VEZANI TEKST - Vlasnik sin Bilsene Šahman: Maske u Sarajevu kupljene od firme koja se bavila prodajom kolača

Prašović Gadžo je potom branila SBB-ove ministre od odluka koje se donose u Vladi FBiH, ponajviše od takozvanog "korona-zakona". Ustvrdila je da SBB-ovi ministri s tim nemaju ništa, da nisu učestvovali u njegovoj izradi. Na primjedbe Čampare i Konakovića da to baš i nije tako te da SBB "opet izigrava opoziciju u vlasti", a potom i konstataciju da su SBB-ovci u Parlamentu FBiH glasali za zakon, Prašović Gadžo je ponudila objašnjene: 

- Glasali su da SBB ne bi bio optužen kako nešto blokira. 

Kazala je i to da su "SBB i SDA u programskoj koaliciji". Budući da su je Čampara i Konaković združenim snagama isprovocirali, Prašović Gadžo nije ostala dužna. 

- Meni je ovo vrlo slično kao kad je Konaković dijelio 600.000 KM kao predsjednik Skupštine. Pa uzme nekog efendiju, pa mu da 100.000 za stan. Tih 600.000 je podijeljeno na vrlo netransparentan način. By the way, taj efendija je tokom predizborne kampanje vodio kampanju na džumama protiv određenih političkih lidera. Vi to znate kao i ja. Druga stvar, mi smo Dino u programskoj koaliciji sa SDA...  - pokušala je objasniti kako ona vidi taj SDA-SBB odnos.

Međutim, kako su Konaković, a i Čampara, sve vrijeme kontrirali, Prašović Gadžo je primijetila: 

- Vidim, vas dvojica zajedno nastupate. Vi (Čampara), vjerovatno prelazite u Narod i pravdu. A onda će NiP u SDA?

Dvojac je nakon ovog pitanja, kako se činilo, osjetio nelagodu. 

Prepirka je nastavljena i nakon ovoga, a cijeli snimak emisije možete vidjeti ispod. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.