Zagrepčanin Edin (Edo) Sedić osumnjičen je za ubistvo 23-godišnjeg njemačkog turiste Patricka Bessingera iz Unterpollinga u noći s utorka na srijedu u Valbandonu kojeg je, kako se sumnja, nasmrt izbo nožem.

Sutkinja istrage Županijskog suda u Puli Gabrijela Marčeta Ferić odredila je 32-godišnjem Sediću jednomjesečno zadržavanje u istražnom zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela. Odlučeno je tako nakon što je Sedić iz državnog odvjetništva jučer doveden na sud. S njim je bio i advokat Pavle Peršić, njegov branitelj po službenoj dužnosti.

-Odbrani je uručeno rješenje o provođenju istrage na koje ćemo se mi žaliti, a kad primimo rješenje o određivanju istražnog zatvora, žalit ćemo se i na njega. On, zasad, nije iznosio svoju odbranu- rekao je Peršić nakon ročišta na kojem je Sediću određen pritvor, javlja Glas Istre te donosi ko je Zagrepčanin osumnjičen za brutalno ubistvo mladog Nijemca. 

-Edo je znao proći do Rojca, obići par klubova i udruga… Bio je malo čudan, ali ne mogu vjerovati da je ubio čovjeka, priča nam jedan njegov poznanik. Iako je navodno radio u nekom second hand shopu u Puli, često je bio bez novaca pa bi žicao cigarete, što je ljudima išlo na živce, ispričao je poznanik Zagrepčanina. 

Ispričao i kada je Sedić došao živjeti u Pulu.

 -U Pulu je došao živjeti prije nekoliko mjeseci, a često je s biciklom i psom dolazio u Društveni centar Rojc. Pokušavao je raditi neku muziku, nešto po uzoru na Marleyja. Nisam ga doživljavao kao agresivca, ali sam ga jednom prilikom, kada su ga izbacivali iz nekog kluba jer je stalno žicao, vidio da vičući nešto nesuvislo pokušava kontrirati- ispričao je Glasu Istre koji se u Rojcu proteklih par mjeseci povremeno susretao sa Sedićem.

Policija je jučer izvijestila kako je Sedić ubio Nijemca zbog komplimenta, i to, kako se neslužbeno doznaje, o frizuri. 

-16. jula oko 21.15 sati, grupa njemačkih državljana susrela je u ugostiteljskom objektu na Puntiželi nepoznatog muškarca, kojem je 23-godišnji njemački državljanin dao kompliment, no muškarac je to shvatio kao uvredu i verbalno je napao njemačke državljane. Nakon što su njemački državljani napustili ugostiteljski objekt, pješice su se uputili prema Fažanskoj cesti. Budući da ih je nepoznati muškarac pratio, oko 22.40 sati zaustavili su se na Fažanskoj cesti i obratili mu se, na što je muškarac izvadio nož i počeo njime mahati, pri čemu je 23-godišnjeg njemačkog državljanina povrijedio u predjelu prsišta. Povrijeđeni mladić je nakon toga pobjegao s prijateljima na terasu jednog ugostiteljskog objekta u Ulici Mala Vala, gdje mu je pružena pomoć. Zbog zadobivenih povreda, prevezen je u pulsku bolnicu, gdje je 17. jula u 1.45 sati preminuo- saopćili su iz policije.

Neposredno prije ulaska u zgradu Županijskog suda u Puli, Sedić se obratio okupljenim novinarima, rekavši: "Nikom ništa nisam napravio, smještaju mi za ubistvo", prenio je Glas Istre.