Akademiji koja je održana u prostorijama Banjalučkog velesajma prisustvovali su i Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Ćamil Duraković, potpredsjednik entiteta Republika Srpska (RS), Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, kao i Vojin Mijatović i drugi članovi Pokreta za državu.

- Nema nikakve logike da Banja Luka i Republika Srpska ne obilježavaju 25. novembar. To je prije svega praznik obnovljene državnosti Bosne i Hercegovine, zemlje u kojoj svi mi živimo. Dvadesetpeti novembar je simbol borbe svih naroda sa ovih prostora protiv fašizma, simbol vizije koju su oni koji su vodili narodnooslobodilački pokret imali o budućnosti. U onakvom vremenu, na onakvom mjestu, pod onakvim ratnim dejstvima imati viziju, praviti sistem, praviti državu je zaista nešto što je veličanstveno - rekao je Komšić.

Istakao je da je to jedan od najvećih dometa narodnooslobodilačkog pokreta, a da su veličanstvene stvari proistekle iz ZAVNOBiH-a, od toga da se BiH definiše kao zajednička zemlja, ne pripada ni istoku ni zapadu, do onoga što se desilo na drugom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Sanskom Mostu gdje su doneseni dokumenti koji su išli daleko ispred svog vremena.

- Na primjer Deklaracija o pravima građana gdje se svim građanima BIH garantuje jednako aktivno i pasivno biračko pravo. To je nešto s čim mi u 21. stoljeću u BiH ne možemo da izađemo na kraj. A, oni koji su vodili narodnooslobodilački pokret su u to doba rekli da, svi su ljudi isti, ova zemlja svima pripada i svi imaju ista prava - naglasio je Komšić.

U obraćanju na akademiji Komšić je rekao da se o tome mora pričati budućim generacijama, kao i da je za takve korake u to vrijeme bila potrebna izuzetna hrabrost.

Istakao je da članovi Pokreta za državu danas rade ogromnu stvar za Bosnu i Hercegovinu i da to zaslužuje poštovanje.

Podsjetio je da je ovo druga godina, od kada se u Banjoj Luci organizuje akademija povodom Dana državnosti BiH, navodeći da su se "oni za to izborili".

Dodao je da članovi Pokreta za državu u Banjoj Luci realizuju ideje ZAVNOBiH-a na terenu.

Bosna i Hercegovina danas slavi Dan državnosti, datum kada je prije 79 godina održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu na kojem su donesene odluke o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine.