Obilježavanju Dana nezavisnosti BiH u gradu na Neretvi prisustvovali su i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, te predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

Džaferović je govoreći o važnosti Dana nezavisnosti BiH rekao je da je 1. mart jedan od najvažnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji zemlje. Podsjetio je da je 29. februara i 1. marta 1992. Bosna i Hercegovina bila pod ozbiljnom prijetnjom na integritet i postojanje.

- Građani ove zemlje svojom voljom birali su put samostalnosti, put borbe za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu i put slobode. Cjelovita i slobodna Bosna i Hercegovina je ustvari jedini mogući put. Nakon izglasavanja nezavisnosti, uslijedila je brutalna agresija i veličanstvena odbrana Bosne i Hercegovine. Sjećamo se najboljih među nama. Tokom proteklih 30 godina gradili smo državu, ali još uvijek nismo ostvarili cilj, jer današnja Bosna i Hercegovina nije onakva za kakvu su se borili naši hrabri borci. Postoje brojne opstrukcije i blokade, smetnje, retrogradne politike, ali smo se bez obzira i na to, izborili i napravili ogromne iskorake. Sada je BiH mnogo snažnija i stabilnija nego što je bila na dan prijema u Ujedinjene nacije. Nastavit ćemo se boriti, jer je jedinstvena i funkcionalna BiH interes svih građana - rekao je Džaferović.

Denis Zvizdić je posebno istaknuo hiljadugodišnju tradiciju i kulturu Bosne i Hercegovine, također se prisjećajući vremena kada je izglasana nezavisnost.

- Slobodnom voljom smo se opredijelili da živimo u nezavisnoj i suverenoj Bosni i Hercegovini. Današnji datum će se kad-tad obilježavati na teritoriji cijele zemlje. To je datum ukupnog bosanskohercegovačkog identiteta i zajedništva. Nažalost, danas živimo u vremenu blokada koje traju osam ili devet mjeseci, odnosno u vremenu latentnog udara na Ustav Bosne i Hercegovine. Postoje politike koje nastoje i žele ovu zemlju predstaviti nefunkcionalnom, ali svi ti udari neće uspjeti. Bosna i Hercegovina ima dovoljno unutrašnjih kapaciteta i prijatelja u Međunarodnoj zajednici koji će nam pomoći da obezbijedimo prosperitetan put zemlje. Smatram i da je pravo vrijeme da NATO pošalje svoje vojnike u Bosnu i Hercegovinu i rasporedi ih na ključne tačke, prije svega u Brčko, a onda da se počne i ozbiljno razmišljati o prijemu Bosne i Hercegovine u NATO savez. To je zadatak na kojem moramo raditi. Evropa je uvidjela šta se radi na Balkanu i odakle prijeti najveća opasnost čitavom slobodarskom svijetu. Sada je vrijeme za američko i evropsko jedinstvo u koje će biti uključena i Bosna i Hercegovina - poručio je Zvizdić.

Nakon polaganja cvijeća na Šehitlucima, Mostarci su do kraja ispunili salu Narodnog pozorišta gdje je održana svečana akademija.