open-navfaktor-logo
search
Dodijeljena i priznanja
Svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježen 586. rođendan Grada Zenica
Večerašnjom svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Zenica u Velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta, na kojoj su dodijeljena i javna priznanja tog grada, obilježen je 20. mart – Dana Grada Zenica.
19.03.2022. u 20:44
get url
text

Ovogodišnji laureati priznanja "Nagrada Zenice" su Foruma građana Zenica, zatim književnik i novinar te dugogodišnji direktor Javne ustanove Muzej Grada Zenica Adnadin Jašarević te Fahrudin Čančar, penzionisani privrednik i ratni komandant Policijskog odreda "Manevar".

Priznanje "Plaketa Zenice" uručena su šefu Detašmana Federalne uprave policije u Zenici, Sarajliji Nerminu Šehoviću, te osnovaču i prvom treneru Plesnog modnog studija "Shadows" iz Zenice Semiru Šeriću-Šeri.

- Svim Zeničankama i Zeničanima, i našoj voljenoj Zenici, želim čestitati 586. rođendan. Više od 800 godina bosanske državnosti i 586 godina naše Zenice, dovoljno govori o našoj povezanosti sa domovinom Bosnom i Hercegovinom.

Naša, bosanska kraljica Katarina je naš voljeni grad zvala "Zjenica oka", a mi smo dužni ljubav i brigu naših predaka nositi i prenositi. Naša Zenica je od svog prvog spominjanja pa do danas prošla kroz šest historijskih, vrlo važnih perioda. U nekim je periodima bila izuzetno razvijena, dok je u nekim periodima bila porušena i zapaljena do temelja. Tada, ali i u postratnom period, ona se izdigla i krenula putem prosperiteta i napretka.

Kao i svaki evropski grad vrijedan pomena i naša Zenica ima bisere s kojima se ponosno okitila, sa preko 50 poznatih svjetskih ličnosti, tri sultanske džamije, sinagogu, katoličke crkve, pravoslavnu crkvu- koje su pod zaštitom države, što svjedoči našoj vjekovnoj multietičnosti - podvukao je u svom prigodnom obraćanju predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Zenica i predsjednik Ocjenjivačkog suda za dodjelu javnih priznanja Grada Zenica Mirza Husetić.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, kao i predsjedavajući Husetić, čestitao je laureatima na nagradama koje su zaslužili. Istakao je i neke važne projekte koje je taj grad realizirao pod njegovim vodstvom, među kojima je podvukao uspješnu izgradnju nove Toplanu na plin, koja će zvanično u rad biti puštena na svečanosti u srijedu, 23. marta.

- Riješili smo izvor grijanja grada, koji nisu mogli riješiti 27 ili 28 godina. Riješili smo to na svjetskom i evroposkom nivou - otvorili smo Toplanu koja je ekološka. Građani Zenice će imati sigurno grijanje i više se nijedna tona uglja neće ložiti dole, a do sada je blizu 200.000 tona uglja "sprženo" za šest mjeseci, da bi se grijao Grad - istakao je Kasumović.

Specijalni gosti večerašnjeg programa bili su sarajevski pjevač Hari Varešanović i violinistkinja Lejla Piljević Kezo, a nakon svečanosti u BNP-u, na Trgu Alije Izetbegović, u 20.00 sati počet će i koncert “Zeničani svome gradu”.

Na koncertu će nastupiti članovi ansambla "Bosnia Folk" te orkestar "Zeničke meraklije". Po završetku svečane sjednice Gradskog vijeća, predvođeni Duvačkim orkestrom Grada Zenica i mažoretkinjama Katoličkog školskog centra "Sveti Pavao" Zenica, vijećnici i gosti također su se zaputili na Trg Alije Izetbegovića, gdje će biti ispaljen i spektakularni vatromet povodom Dana Grada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.