Ispred zgrade Ujedinjenih nacija 22. maja 1992. godine u New Yorku, zaviorila se zastava Republike Bosne i Hercegovine sa šest ljiljana.

- Ekselencije, dame i gospodo mi smo se skupili danas ovdje zbog podizanja zastava tri nove države članice Ujedinjenih nacija: Republike Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Slovenije - izjavio je tadašnji generalni sekretar Ujedinjenih nacija Boutros Boutros Ghali.

Delegacije zemalja novih članica su predvodili ministar inostranih poslova Republike Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić, predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman i predsjednik Republike Slovenije Milan Kučan. Prve zemlje koje su priznale Bosnu i Hercegovinu bile su Bugarska 31. januara, Turska 6. februara i Španija 12. marta 1992. godine. Nakon što su početkom aprila 1992. godine Bosnu i Hercegovinu priznale Sjedinjene Američke Države, zemlje članice tadašnje Evropske zajednice, kao i mnoge druge zemlje Evrope i svijeta, prijem u Ujedinjene nacije bio je pečat državotvornosti i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine.

Prvi članovi Diplomatakog kluba, koji su ujedno i članovi IGES-a, pored Alkalaja su bivši ambasador u Saudijskoj Arabiji Razim Čolić, u Sjedinjenim Američkim Državama, Austriji i Saudijskoj Arabiji Haris Hrle, u Iranu i Maleziji Emir Hadžikadunić, u Maleziji Ensar Eminović, kao i bivši konzul u Čikagu u Sjedinjenim Američkim Državama Eldin Kajević i bivši diplomata u Washingtonu Esmir Ganić.

Klubu će moći pristupati i novi članovi koji imaju iskustvo rada u diplomatiji, u skladu s internim pravilima Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost, saopćeno je iz Press službe IGES-a.