open-navfaktor-logo
search
Testirano 306 osoba
Svi detalji o 30 oboljelih u TK: Klaster Centra za srce došao do Živinica i Gračanice
U Tuzlanskom kantonu postoje dva klastera oboljelih od koronavirusa, a vezuju se za Medicinski institut Bayer, poznatiji kao Centar za srce, te veći broj oboljelih u Špionici Srednjoj, mjesnoj zajednici grada Srebrenika.
30.03.2020. u 14:38
get url
text

- U Tuzlanskom kantonu 4.349 osoba je u izolaciji. Ukupno testiranih 306, a 58 novih od kojih je 11 pozitivnih. Tri osobe su vezane za klaster Centra za srce, a osam vezano za novi klaster koji je nastao srebreničkoj mjesnoj zajednici Špionica Srednja. Ukupan broj pozitivnih osoba iznosi 30 - rekla je ministrica zdravstva Dajana Čolić.

Ministrica je pojasnila i situaciju s klasterima u TK, od kojih su trenutno dva aktivna, a to su Centar sa srce i Špionica Srednja.

- Imali smo jednu oboljelu ženu u Lukavcu, koja je došla s putovanja prije 5-6 dana. Želim da pohvalim njeno ponašanje, jer svih njenih pet kontakata je negativno. Ona se pridržavala samoizolacije i nikoga nije zarazila. Klaster Špionica Srednja je krenuo tako što smo iz Brčkog dobili dojavu da je žena iz Špionice Srednje, koja boravi na području Brčkog, pozitivna na kornavirus. Ta žena je bila u kontaktu s osobama iz Austrije, njen test je rađen na KCUS-u i ona je sada hospitalizirana u Brčkom. Nakon obrade njenih epidemioloških podataka, testirano je njenih 12 kontakata, a njih sedam je pozitivno. Klaster Centar za srce do danas ima 21 pozitivan nalaz, od toga je 11 uposlenih, pet ležećih pacijenata, jednog pacijenta koji je otpušten kući u Živinice te još četiri osobe koje se dovede u vezu s Centrom za srce - rekla je Čolić.

Ona je dodala da su testirana sva 64 uposlenika koja su se našla na Centru za srce, a pacijentica iz Živinica koja je otpuštena na kućno liječenje imala je tri kontakta i oni su svi negativni.

- U klasteru centar za srce imamo pozitivno testiranje za jednog zaposlenika firme iz Gračanice, koja se u zatekla u Centru za srce i sada provodimo proceduru i prikupljmo njegove kontakte. Sve osobe koje se mogu dovesti u vezu s pozitivnim osobama i uposlenicima Centra za srce, još uvijek kontaktiramo da bi ih stavili u izolaciju. Još uvijek nemamo nultog pacijenta - pojasnila je Čolić detalje vezane za Centar za srce.

Većina zaraženih su srednje životne dobi i u stabilnom stanju, dodala je ministrica, dok tri pacijenta imaju srednje tešku kliničku sliku.

- Imamo asimptomatske slučajeve i oni su u kućnoj izolaciji. Dio pacijenata je na Infektivnoj klinici UKC-a - rekla je Čolić.

Danas je potvrđeno i da je jedan pacijent Zaražen virusom COVID-19 hospitaliziran pod dijagnozom sezonske gripe na Klinici za zarazne bolesti UKC-a, a zdravstveni radnici koji su bili u kontaktu s pacijentom su testirani i svi su negativni i potom su poslani u kućnu izolaciju.

- U TK postoji izolatorij na Infekivnoj klinici UKC-a, a ukoliko on bude premali, slijedi korištenje izolatorija Plućne klinike u Slavinovićima. Nakon njih, ako bude potrebe, koristit ćemo Opću bolnicu u Gračanica i Banju Ilidža u Gradačcu. U TK imamo 50 anesteziologa, koji su obučeni za rad na respiratorima kazala je Čolić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.