open-navfaktor-logo
search
Kandidat za načelnika
Tabaković nakon poništavanja izbora: Desila se krađa u Srebrenici, odluka očekivana
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici donijela odluku o poništavanju izbora na 26 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici te na dva mjesta za glasanje u odsustvu.
21.01.2021. u 13:32
get url
text

Alija Tabaković, kandidat za načelnika općine Srebrenica ispred koalicije "Moja adresa Srebrenica", kaže da je odluka CIK-a očekivana.

- Dobro je da se obistinilo ono o čemu smo mi pisali žalbe i na što smo upozoravali, da je povrijeđeno izborno pravilo i da se desila krađa u Srebrenici - kaže Tabaković koji dodaje da nije zadovoljan dijelom odluke koja se odnosi na glasanje putem pošte.

Kazao je da će se obratiti Apelacionom odjeljenju Suda BiH, s obzirom na to da je oko 50 posto glasača putem pošte izvan BiH i to su glasovi koji će odrediti pobjednika kako za načelnika tako i za skupštinsku većinu.

- Negdje oko 800 koverti, bar za Bošnjake, nije na vrijeme poslano i nije na vrijeme vraćeno u Bosnu i Hercegovinu - istakao je Tabaković.

Prema riječima Tabakovića, "ovo je prvi put da je CIK valjano odradio posao na terenu" i pokazao da se "ne može prekrajati volja građana".

- Ovo je prvi put da se stavilo do znanja da se ne može prekrajati volja građana i da se za to ne snosi odgovornost. Mi još nismo vidjeli odluku i kakvi su detalji. Treba povesti računa o odgovornosti onih koji su krali i omogućili krađu, a to je prije svega OIK. Bilo bi neodgovorno da ova Općinska komisija provodi izbore, budući da oni snose najveći dio odgovornosti, jer nisu proveli izbore u skladu sa zakonom -smatra Tabaković.

Na današnju odluku CIK-a Tabaković očekuje brojne reakcije, ali dodaje da je koalicija "Moja adresa Srebrenica" i prije samih izbora upozoravala javnost na neregularnosti.

- Mi smo od samog početka upozoravali na neregularnosti. Upozoravali smo na neregularnosti koje su se dešavale u predizbornom procesu, kao i na dan izbora - rekao je Tabaković.

On je dodao da Bošnjaci u Srebrenici i politički predstavnici Bošnjaka u ovom gradu očekuju da izbori budu fer i korektni, a rezultate će prihvatiti kakvi god da budu.

- Mi smo samo zahtijevali da se izbori provedu u fer i poštenoj atmosferi. Ko god da bude pobjednik u takvoj situaciji, mi ćemo prihvatiti rezultate i nećemo praviti nikakav problem - poručio je Tabaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.