open-navfaktor-logo
search
Odata počast
Tabuti s posmrtnim ostacima žrtava genocida krenuli iz Visokog ka Potočarima
Kamion s tabutima 50 žrtava genocida počinjenog na području Srebrenice u ljeto 1995. godine, a koje će 11. jula ove godine biti ukopane u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, ispraćen je jutros iz prostorija Javnog komunalnog preduzeća Gradska groblja Visoko.
08.07.2022. u 11:01
get url
text

Prije polaska, porodice žrtava i građani Visokog, učenjem dova i polaganjem cvijeća na kamion, odali su počast i ispratili posmrtne ostatke žrtava genocida iz 1995. godine, kada su jedinice tadašnje Vojske RS-a pod komandom haškog osuđenika, ratnog zločinca Ratka Mladića, u masovnim ubistvima na više lokacija na području Srebrenice, ubile više od osam hiljada Bošnjaka.

Članovi porodica i građani sa suzama u očima, noseći ruže u rukama, ispratili su kamion sa tabutima žrtava najvećeg masovnog stradanja na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata.

Nermin Ibrahimović iz Visokog je ispratio posmrtne ostatke oca Nesiba.

- U trenutku smrti imao je 37 godina. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni u okolini Potočara. Krenuo je s kolonom preko šume te 1995. ali se zbog zdravstvenih problema vratio u Potočare. Odvojen je od ostatka civila - ispričao je Ibrahimović.

Nermin je s majkom i bratom 1993. humanitarnim konvojem napustio Srebrenicu. Smatra da svaka žrtva zaslužuje da se pronađe i da bude dostojanstveno ukopana.

Ako kolektivno šutite, kolektivno ste odgovorni

- Konačno ćemo moći da kažemo da znamo gdje je njegov mezar, da dođemo i posjetimo ga. Apelujem na sve koji imaju informacije da odaju gdje se nalaze nestali i da nađu svoj smiraj i da krenemo dalje. Ako kolektivno šutite, kolektivno ste odgovorni. Da krenemo putem ozdravljenja, jer mi ne možemo ozdraviti, mi smo svi tužni, isfrustrirani tragajući za našim najmilijim i bolujemo u duši - poručio je Nermin.

Na ispraćaju žrtava genocida u Srebrenici bio je i Ahmed Omanović iz Visokog.

- Allah nas upozorava, ko ubije jednog čovjeka, kao da je ubio cijelo čovječanstvo. Ne ubijaj nikoga, svakoga pomiluj, poljubi, pozdravi i produži - rekao je Omanović.

Na ispraćaju je svake godine i Jasmina Kadrić (73) iz Visokog.

- Radim u Njemačkoj, ali svake godine dođem na ovaj ispraćaj. U Njemačkoj imam mnogo poznanika koji su iz Srebrenice. Znam jednu nanu kojoj su ubijena tri sina. Želim ovako odati počast žrtavama. Još nikada nisam bila u Srebrenici, ne bih mogla izdržati. Da se ovo nikada i nikome ne ponovi - kazala je Kadrić.

Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, kazala je da su danas iz Visokog ispratili posmrtne ostatke 50 žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine na području Srebrenice.

- Planirano je zaustavljanje u Ilijašu, u Vogošći i ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu. Odmah nakon toga će biti kratko zaustavljanje ispred Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, zatim kod pijace Markale u 12.20 sati. Imamo malu izmjenu, jer će se ova tužna kolona zaustaviti i ispred Vijećnice - pojasnila je Fazlić.

Kako je kazala, dolazak u Potočare je planiran u 16.30 sati.

U mezarju Memorijalnog centra u Potočarima ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 50 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine nad stanovnicima "zaštićene zone UN-a" u Srebrenici.

Među žrtvama koje će biti ukopane ove godine nalaze se tri maloljetnika.

- Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Salim Mustafić, imao je samo 16 godina u trenutku smrti, a najstarija je Husejin Krdžić, rođen 1936. godine. Bit će ukopani i blizanci Samir i Semir Hasanović, koji su imali 20 godina u trenutku smrti. Iako su zajedno krenuli putem spasa, pronađeni su u različitim masovnim grobnicama i različitih godina - kazala je Fazlić.

Konačan smiraj za oca i sina

Konačan smiraj će naći i otac i sin - Hajdin i Sead Hukić. Ovo je treći sin Hajdina koji je nestao. Dva sina su ranije ukopana, a za jednim se još traga.

- Sve žrtve koje će se ukopati ove godine, s izuzetkom devet žrtava koje su ekshumirane iz masovne grobnice na lokalitetu Dobro Polje kod Kalinovika koja je otkrivena u junu 2021. godine, ekshumirane su iz masovnih grobnica koje su otkrivene tokom ranijih godine, neke od njih čak 1997. i 1999. godine, kao što su Liplje, Pilica, potom iz grobnica otkrivenih 2001, 2004, 2006, 2011. Jedan broj žrtava ekshumiran je iz masovnih grobnica koje su pronađeni u Kamenici, dolini smrti tokom 2001, 2007, 2008. godine. Posmrtni ostaci nekih žrtava pronađeni su u dvije ili čak tri masovne grobnice. Nijedno tijelo nije kompletno - kazala je Fazlić.

U Podrinje identifikacionom projektu nalaze se posmrtni ostaci još 31 žrtve koje su zvanično identifikovane i putem DNK metode i od porodica, ali još nema saglasnosti za njihov ukop.

- Također, identifikovana je putem DNK metode još 61 žrtva, ali porodice nisu pristupile zvaničnoj identifikaciji - dodala je Fazlić.

Dan nakon kolektivne dženaze, u Memorijalnom centru će započeti i procesi reekshumacija te će biti reekshumirani posmrtni ostaci 85 žrtava kako bi se njihovim ranije ukopanim tijelima dodali dijelovi skeleta koji su u kasnijem periodu pronađeni i identificirani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.