open-navfaktor-logo
search
Sastanak sa Džaferovićem
Talijanski ministar odbrane: Važno očuvati stabilnost u BiH i nastaviti reformski proces na putu ka EU
Predsjedavajući Predsjedništvo Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je ministra odbrane Republike Italije Lorenza Guerinija.
29.03.2022. u 17:54
get url
text

Džaferović istakao je kako je za Bosnu i Hercegovinu Republika Italija vrlo važna i bliska susjedna država, koja kao članica niza regionalnih incijativa, kroz svoje diplomatske napore čini mnogo, s ciljem integracije cijelog jugoistoka Evrope u EU.

Ministar Guerini je istakao da je strateško opredjeljenje i interes Italije, kao najjačeg ekonomskog i političkog faktora Jadransko-jonske regije, da sve preostale zemlje te regije, koje to nisu, postanu članice EU, kako radi potpune stabilnosti i sigurnosti zajedničkoga područja, tako i iz ekonomskih razloga.

Zbog toga je veoma važno očuvati stabilnost u Bosni i Hercegovini i nastaviti reformski proces na putu ka Evropskoj uniji, složni su sagovornici.

Ministar Guerini upoznao je predsjedavajućeg Džaferovića o povećanju ljudstva u talijanskom kontingentu pri EUFOR-u, istakavši da su ukupni, pa tako i odbrambeni, odnosi dvije zemlje na visokom nivou.

Na sastanku je bilo riječi i o ukrajinskoj krizi i kako adekvatno odgovoriti na njene humanitarne posljedice, te posljedice na ostale oblasti života koje se osjete diljem zajedničkog kontinenta.

U ime članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i Željka Komšića, sastanku su prisustvovali savjetnici u kabinetima Ana Trišić-Babić i Slaven Kovačević.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.