open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Tarčin: Obilježena 26. godišnjica od stradanja sedam osoba
Prije 26 godina na ovo mjesto ispaljena je granata sa agresorskih položaja, od čijeg je dejstva smrtno stradalo sedam, a lakše i teže ranjeno šest osoba
17.07.2019. u 13:54
get url
text

Obilježena je godišnjica stradanja civila kod Osnovne škole "Hilmi ef. Šarić" u Tarčinu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dopredsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Smiljana Viteškić i Vibor Handžić položili su danas cvijeće na mjesto masakra. 

Prije 26 godina na ovo mjesto ispaljena je granata sa agresorskih položaja, od čijeg je dejstva smrtno stradalo sedam, a lakše i teže ranjeno šest osoba. Ubijeni su: Adnan Aleta, Almasa Aleta, Omer Horman, Sanela Horman, Mustafa Nevesinjac, Mujo Svraka i Tanja Šiniković.

Ovim povodom, poručeno je da nikada ne smiju biti zaboravljeni masakri počinjeni nad nedužnim ljudima i djecom u periodu opsade Sarajeva, a koji su ubijani tokom četverogodišnje opsade grada.

Međutim, bez obzira na prošlost, kako je istaknuto, budućnost je potrebno graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana, te istrajavati na idejama suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati.

Obilježavanju tužne godišnjice u Tarčinu prisustvovali su i članovi porodica ubijenih i sugrađani, te predstavnici Unije civilinih žrtava rata KS, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 92- 95., te općine Hadžići.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.