open-navfaktor-logo
search
Sporna diploma
Tegeltija: Ako se saznanje SIPA-e ispostavi tačnim, Mijatović neće biti zamjenik ministara
Tegeltija je izjavio da je pročitao Program reformi BiH, te da se sav sadržaj iz tog dokumenta biti sastavni dio plana rada Vijeća ministara BiH
23.12.2019. u 16:32
get url
text

Održan je zajednički sastanak starog i novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, nakon kojeg se javnosti obratio novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Tegeltija je kazao da je zajedničkim sastankom pokazano da se vlast u BiH može prenositi na demokratski način.

- Pred nama je dosta obaveza do kraja godine i dogovorili smo se da će prva sjednica Vijeća ministara BiH biti održana 30. decembra u 10.00 sati – izjavio je Tegeltija.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je pojasnio da Nacrt budžeta za 2020. godinu nije gotov i da ne može biti gotov dok s enovi ministri ne usaglase o njegovom sadržaju.

- Ja sam zadužio sve minsitre da sa gospodinom Bevandom obave konsultacije i tek ćemo onda usaglasiti Budćet i pustiti ga u proceduru – izjavio je Tegeltija, naglasivši da očekuje usvajanje Budžeta za 2020. godinu u prvom kvartalu naredne godine.

Iznos pojedinih pozicija, dodaje, zavisit će od toga kako će biti usvojen Globalni fiskalni okvir. Kazao je da ne zna koje blokade postoje u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, ali da zna da postoje poteškoće oko poravnanja između entiteta.

- Prema mojim informacijama, postoji visok stepen saglasnsoti između entiteta kako da naprave to poravnanje – kazao je Tegeltija.

Tegeltija je izjavio da je pročitao Program reformi BiH, te da se sav sadržaj iz tog dokumenta biti sastavni dio plana rada Vijeća ministara BiH. Vijeće ministara, dodaje, ne smije postati mjesto političkog sukobljavanja i svi eventualni sukobi političkih zvaničnika, ocjenjuje, ne smije se prenijeti na rad Vijeća ministara BiH.

Govoreći o sigurnosnim provjerama predloženog zamjenika ministra sigurnosti BiH Vladimira Mijatovića, novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH je kazao da postoji spor oko dokumenta, aludirajući na navodnu spornu diplomu. Dodao je da, ukoliko se navodi SIPA-e ispostave kao tačni, Mijatović neće biti imenovan za zamjenika ministra.

VEZANI TEKST - SIPA obavijestila Tegeltiju: Sporna diploma kandidata za zamjenika ministra sigurnosti?!

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.