open-navfaktor-logo
search
Restriktivne mjere
Tegeltija: Nije realno da otvorimo granice za građane EU-a prije kraja šestog mjeseca
Delegat Socijaldemokratske partije (SDP) u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović postavio je na današnjoj sjednici upit predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji koji se odnosi na ulazak državljana zemalja članica Evropske unije (EU) u BiH.
11.06.2020. u 10:25
get url
text

- Kada nadležni organi BiH planiraju otvoriti državnu granicu BiH za građane EU-a? Ovo se posebno odnosi na stotine hiljada ljudi koji su porijeklom iz BiH i koji se zanimaju kako i na koji način će reagirati Vijeće ministara po ovom pitanju – kazao je Bećirović.

Ocijenio je Bećirović da država BiH treba tim građanima poslati jasnu poruku kada i kako mogu doći u BiH, te je naglasio važnost ekonomskog aspekta ovog pitanja.

Tegeltija je, odgovarajući na upit, kazao da problem upravljanja granicom je važna mjera za kontrolu pandemije.

- Kada smo kontrolirali ulazak u našu zemlju, vodili smo prije svega računa o stavovima zdravstvenih radnika i interesima privrede – izjavio je Tegeltija.

Dodao je da su u jednom trenutku uvedene nepopularne mjere, aludirajući na karantine.

- Znate da smo dali mogućnost ulaska poslovnim ljudima sa određenim ograničenjima. Slijedili smo situaciju da smo prvo omogućili našim susjedima da uđu bez ikakve kontrole. Prema onom kako sada stvari stoje, nije realno da granice BiH budu otvorene za građane EU-a prije kraja šestog mjeseca – izjavio je Tegeltija.

Naglasio je da je moguće da će se za pojedine zemlje ili pojedine regione u EU uvesti određene restrikcije, što će se raditi u konsultaciji sa epidemiolozima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.