open-navfaktor-logo
search
Predsjednik VSTV-a
Tegeltija odbio odgovarati na pitanja medija, prije toga poručio: Prirodno je da razmotrim podnošenje ostavke
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija obratio se javnosti nakon današnje vanredne sjednice Vijeća, na kojoj su usvojena tri zaključka.
03.12.2020. u 15:35
get url
text

VEZANI TEKST - Tegeltija odbio odgovarati na pitanja medija, prije toga poručio: Prirodno je da razmotrim podnošenje ostavke

Tegeltija je kazao da su diskusije vođene u dva različita pravca, te je podsjetio da je u prvom usvojenom zaključku VSTV konstatirao da se nezakonitim snimanjem i praćenjem narušava njihova sigurnost i siguran ambijent za zakonito i nezavisno donošenje odluka, te da VSTV zahtijeva od svih nadležnih organa, posebno tužilaštava, da promptno i efikasno djeluju po svim ovakvim saznanjima, kako u cilju zaštite pojedinaca, tako u cilju zaštite nezavisnosti pravosudnog sistema uopće.

- VSTV se u ovom trenutku ne može izjasniti o odgovornosti predsjednika VSTV-a na osnovu u medijima objavljenog audiosadržaja jer se u ovom trenutku ne može utvrditi njegova zakonitost i autentičnost – glasi drugi zaključak koji je pročitao Tegeltija.

Za treći zaključak, kojim se Tegeltija poziva da razmotri mogućnost podnošenja ostavke na mjesto predsjednika VSTV-a jer je došlo do narušavanja partnerstva Vijeća i međunarodnih partnera, je, kako je kazao, glasao i on lično. Pojasnio je da u situaciji neriješenog broja glasova odlučuje glas predsjednika Vijeća, a da je omjer glasova bio sedam naprema sedam.

- Glasao sam za sve ove zaključke, posebno za ova prva dva da su potpuno opravdana. Treći zaključak proizilazi iz većinskih diskusija u Vijeću i onda je potpuno prirodno da nakon takvih diskusija ja razmotrim podnošenje ostavke – zaključio je Tegeltija.

Predsjednik VSTV-a je odbio odgovarati na novinarska pitanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.