Na sastanku je razgovarano o unapređenju ekonomskih i trgovinskih odnosa BiH i Turske, sa osvrtom na ratifikaciju sporazuma o slobodnoj trgovini i prednostima koje bi taj sporazum donio, naveli su iz Vijeća ministara BiH.

Tegeltija je upoznao Koca da je provođenjem reformskih mjera s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta i stvaranja uvjeta za privlačenje investicija, štt je jedan od prioriteta u radu novog saziva Vijeća ministara.

Dodaje se da je tokom sastanka naglašeno da je Turska značajan vanjskotrgovinski partner BiH, te da postoji potencijal za unapređenje privredne saradnje i investicionih ciklusa u oblastima od zajedničkog interesa.

Tegeltija i Koc složili su se da je neophodno intenzivirati saradnju i u oblasti infrastrukture i istakli spremnost da se planirani projekti, među kojima je i izgradnja autoputa Beograd - Sarajevo, što prije realizuju.

Ovom prilikom Tegeltija je naglasio značaj izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo za sve zemlje u regionu, te izrazio nadu da će BiH i Turska po tom pitanju dostići nivo saradnje kao što je imaju Srbija i Turska.

Tokom sastanka, predsjedavajući Vijeća ministara još jednom je uputio izraze žaljenja zbog stradanja velikog broja građana Turske u zemljotresu koji je nedavno pogodio tu zemlju, te istakao da će BiH, u skladu sa svojim kapacitetima i mogućnostima pružiti maksimalnu podršku na ublažavanju posljedica.

Sagovornici su tokom sastanka razmijenili mišljenja i o drugim aktuelnim političkim i ekonomskim temama u BiH i regionu, zaključili su iz Vijeća ministara BiH.