- Procjena da je trenutna epidemiološka situacija takva da su epidemiološke mjere koje su utvrđene dovoljne da pod kontrolom drže situaciju vezanu za COVID-19. Na današnji dan u BiH je do sada testirano nešto više od 411.000 građana BiH, preko 85.000 bilo je pozitivno, a nešto više od 50.000 već se oporavilo - pojasnio je Tegeltija.

Kako je kazao, u posljednje dvije sedmice imamo stabilizaciju broja oboljelih od COVID-19 u cijeloj BiH.

Kada je u pitanju zdravstveni sektor, Tegeltija je rekao da su na današnjem sastanku zajednički konstantovali da je najveća zahvalnost svim zdrastvenim radnicima u BiH na onom što rade u proteklih devet mjesesci u cilju pružanja adekvatne zdravstvene zaštite građanima.

- Naš zdravstveni sektor je i dalje pod velikim pritiskom zbog velikog broja oboljelih, ali da, prije svega, zahvaljujući sposobnosti naših zdravstvenih radnika, dosta dobroj organizaciji i njihovoj sposobnosti da se prilagode ovoj situaciji, zdravstveni sektor u BiH u ovom trenutku je spreman još uvijek da prihvati sve one kojima je potrebna adekvatna zdravstvena njega - pojasnio je Tegeltija.

Smatra da je zdravstvenim radnicima potrebno osigurati dodatnu podršku, kao što je finansijska, ali dodatne kadrovske potencijale. 

- Kada su u pitanju epidemiološke mjere, konstantovali su da su mjere, koje su donosili zdravstveni radnici u BiH, stabilne, dugoročne i predvidljive. One su dale dobre rezultate. Procjena je da u ovom trenutku ne postoji potreba za značajanijim promjena odnosno dodatnim naredbama - istakao je Tegeltija.

Mišljenja je da je ključ uspjeha provođenje već utvrđenih epidemioloških mjera, a najbolji partner u tome su građani. Zahvalio je svim građanima BiH koji su se pridržavali mjera koje su utvrdili zdravstveni radnici. 

- Za uspjeh u borbi protiv COVID-a će biti neophodna vakcina. BiH je dio globalnog procesa nabavke vakcine. Mi smo za sada izvršili nabavku vakcina nešto više od 1.230.000 što je nešto više od 20 posto populacije u BiH. Procjena da će vakcina u BiH, kao i u većini zemalja u Evropi, biti do kraja prvog kvartala. BiH je sposobna i spremna platiti sve vakcine koje su potrebne, obezbijediti adekvatan lanac i sigurnost nabavke od aerodroma do domova zdravlja gdje će te vakcine biti dostupne građanima - pojasnio je Tegeltija.