open-navfaktor-logo
search
Predsjednik KSBiH
Teletović: Radit ćemo na radikalnim promjenama, Igokea neće igrati domaću ligu
Teletovića u Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine očekuje mnogo posla
22.10.2018. u 10:59
get url
text
get url
text

Novi predsjednik Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine Mirza Teletović danas se prvi put obratio javnosti.

Proslavljeni bh. košarkaš i bivši kapiten Zmajeva govorio je o novoj funkciji, a glavna tema na početku obraćanja medijima je košarkaška A reprezentacija BiH, koja je u potrazi za novim selektorom.

- Razgovaramo sa dosta kandidata. Mislim da ćemo doći do rješenja. Reprezentacija ima potencijala. U narednom prozoru ne mogu igrati NBA igrači, kao i euroligaški, što je prilika da provjerimo neke nove igrače - rekao je Mirza Teletović.

Stanje u Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine nije bajno. Jasno je da bivšeg bh. reprezentativca čeka mnogo posla.

- Još smo u primopredaji. Pravimo analize. Savez je u problemima, kao i većina u Bosni i Hercegovini - dodao je Teletović.

{$galerijaFotografija}

Jedan od problema s kojim se Teletović suočio na startu svog mandata je i domaće prvenstvo za muškarce. Igokea definitivno ove godine neće igrati elitni bh. rang, a o sankcijama će se Savez očitovati u narednom vremenu. Igokea je "zaledila" status, što je presedan u evropskoj košarci.

- Našli smo rješenje. Igokea neće nastupati ove godine u Ligi 12. Bit će sankcije po propisima Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine. Jedan od mojih fokusa će biti da klubovima smanjimo kotizacije, da im olakšamo. Zadatak Košarkaškog saveza je da pomogne našim ekipama. Imamo mogućnost da se Igokea bori ponovo da uđe u ligu. Ja sam došao na takvo stanje. Upravni odbor je glasao da Igokea ne igra. Sankcije za Igokeu se razmatraju - objasnio je bivši kapiten košarkaške reprezentacije BiH.

- Moramo doći do rješenja da "odblokiramo KSBiH". To nije jednostavno u Bosni i Hercegovini. Svi to znamo. Radit ćemo na radikalnim promjenama - najavljuje Teletović.

V. d. generalnog sekretara je Nataša Bašović.

- Novi konkurs je raspisan. To je bitna funkcija - dodao je Teletović, pored kojeg je na današnjoj konferenciji za medije bio i direktor košarkaške reprezentacije BiH Siniša Kovačević. Da li će se i neki bivši igrači uključiti u rad Saveza.

- Neće se više dešavati da ne možemo ući u hotel. Trudit ćemo se dovedemo još bivših reprezentativaca.

O statusu Nihada Đedovića govorio je Kovačević.

- Momak je uzeo njemački pasoš, da ne bi bio stranac u tamošnjoj ligi i šta mi tu možemo - rekao je Kovačević, uz konstataciju da je siguran da će Gordić i dalje nositi bh. dres.

Mirza Teletović je poručio da BiH zaslužuje da ima košarku i Savez. Kazao je da je svjestan "gdje dolazi" i da je svjestan u šta ulazi.

Siniša Kovačević je na kraju istaknuo da se nada da će BiH u narednih dan-dva riješiti pitanje selektora, a da je u igri još Jasmin Repeša. Košarkaški savez BiH će, objasnio je Kovačević, tražiti stručnjaka na duži period.

Što se tiče naturaliziranog igrača, Kovačević je naglasio kako BiH neće tražiti košarkaška koji ne bi bio istinsko pojačanje. Kandidata ima, a čeka se novi selektor.

Vedran Bosnić se u u javnosti spominjao kao mogući selektor Zmajeva.

- Ima više kandidata. Vedran Bosnić je posvećen košarci i ja bih volio vidjeti ga nekada na klupi BiH - rekao je Kovačević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.