open-navfaktor-logo
search
FHMZBiH
Temperature iznad prosjeka za decembar, ali nisu rekordne: Do kada će biti lijepo vrijeme?
Temperature zraka koje smo imali jučer i danas, a koje se očekuju do četvrtka, jako su visoke i neuobičajene za ovo doba godine, ali nisu rekordne
17.12.2019. u 15:56
get url
text

Temperature zraka širom Bosne i Hercegovine danas su bile neuobičajeno visoke za ovo doba godine, ali ipak, kako su nam kazali iz Federalnog Hidrometeorološkog zavoda BiH, nisu oborile dosad poznate temperaturne rekorde.

Prema riječima Bakira Krajinovića iz FHMZBiH, iznadprosječne temperature za decembar, koje smo imali danas i jučer, očekuju se do četvrtka.

- Lijepo i sunčano vrijeme koje je praćeno vjetrom iz južnog kvadranta ima za posljedicu ovako visoke temperature. Međutim, temperature koje su zabilježene proteklih par dana, koje se kreću daleko iznad prosječnih, nisu prevazišle rekordne temperature za mjesec decembar – kazao je Krajinović.

Napomenuo je kako su apsolutne maksimalne zabilježene temperature iznosile u Bihaću 21 stepen celzijusa, Bugojnu 19,4, Drvaru 20,4, Gradačcu 22,8, Jajcu 19,8, Livnu 17,1, Mostaru 19,4, Sanskom Mostu 23, Sarajevu 18, Stocu 22,2, Tuzli 23,5 i Zenici 22,5 stepeni celzijusa.

- To su apsolutni rekordi zabilježeni na našim stanicama u proteklih 130 godina, od kada postoje instrumentalna mjerenja u BiH. Dakle, ovo što smo imali jučer i danas, te što ćemo imati narednih dana, nisu uobičajene vrijednosti temperatura. Jako su visoke za ovaj period godine, ali nisu rekordne – objasnio je.

{$galerijaFotografija}

Kada su u pitanju biometeorološke prilike, Krajinović navodi kako će stabilne vremenske prilike uz neuobičajeno visoke temperature ugodno djelovati na većinu populacije.

- Tegobe bi mogli imati tek hronični bolesnici i meteoropate, ali umanjenog intenziteta. Kada je u pitanju srijeda, i dalje će biti povoljne biometeorološke prilike. Nakon prohladnog i mjestimično maglovitog jutra, dan će biti topao i ugodan, uz duže sunčane intervale – dodao je.

Temperature izmjerene danas u 14 sati iznosile su u Bihaću 18 stepeni, Bugojnu 17, Drvaru 16, Gradačcu 21, Jajcu 18, Livnu 13, Mostaru 14, Neumu 17, Sanskom Mostu 20, Sarajevu 16, Stocu 18, Tuzli 20 i Zenici 21 stepen celzijusa.

- U tom periodu, u skoro svim meteorološkim stanicama koje sam pomenuo, zabilježen je vjetar južnog pravca, zbog čega je vlaga bila dosta umanjena – kazao je Krajinović.

Vrijeme sunce Vilsonovo - Baščaršija 17.12.2019.
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.