Kako navodi autor teksta Bruno Waterfield, prema diplomatskim izvorima, SAD i Velika Britanija "pripremaju nove mjere za kažnjavanje nacionalističkog lidera bosanskih Srba Milorada Dodika, a Njemačka predvodi nastojanje da Evropska unija slijedi njihov primjer".

The Times piše da američke i evropske vlade strahuju da bi raspad BiH zadao još jedan udarac Zapadu nakon kolapsa afganistanske vlade koju podržava Zapad, i da će imati koristi od rastućeg kineskog i ruskog utjecaja.

- Evropske vlade su podijeljenje oko sankcija, a njemačkoj inicijativi za mjere protivi se Josep Borrell, šef diplomatije EU. Heiko Maas, njemački ministar vanjskih poslova, rekao je da Berlin traži pojedinačne mjere protiv onih koji dovode u pitanje teritorijalni integritet zemlje - nadalje piše ovaj list.

Autor navodi da se, prema izvorima, prošlog mjeseca Britanija pridružila SAD-u u sankcijama "protiv korupcije u BiH" te da je spremna da podrži nove mjere usmjerene protiv "destabilizirajućih aktivnosti", kao što su Dodikovi potezi.